Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Macron rozjel kampaň, nevyloučil cestu do Kyjeva po vzoru Fialy

  17:07aktualizováno  18:51
Francouzský prezident Emmanuel Macron chce nezávislou a sebevědomou Francii, jež bude součástí silné Evropy. V Aubervilliers u Paříže představil program, který chce prosazovat, pokud jej lidé v dubnu opět zvolí. Potvrdil závazek dát v roce 2025 na armádu 50 miliard eur (1,2 bilionu korun) a mluvil i o potravinové soběstačnosti. Nevyloučil cestu do Kyjeva.
Francouzský prezident Emmanuel Macron oficiálně představil hlavní body...

Francouzský prezident Emmanuel Macron oficiálně představil hlavní body programu, který chce prosazovat v případě znovuzvolení. (17. března 2022) | foto: Reuters

Za Macronem na pódiu visely vlajky Francie a Evropské unie, před začátkem projevu byly na dvou velkých obrazovkách v barvách francouzské trikolóry vyvedena hesla „Emmanuel Macron s vámi“. 

Prezident ve čtvrtek nejprve několik minut shrnoval úspěchy dosažené během končícího pětiletého mandátu a vyjmenoval všechny krize, kterým musel čelit. Na seznam vedle právě probíhající války na Ukrajině zařadil i pandemii nemoci covid-19 nebo teroristické útoky spáchané ve Francii. 

V souvislosti se situací na Ukrajině nevyloučil, že se po vzoru premiérů Česka, Polska a Slovinska také vydá do Kyjeva, ale jen pokud to bude účelné.

Francie se podle Macrona ze zmíněných krizí musí poučit a vyjít z nich silnější. Jeho program má tři hlavní osy: snížení závislosti Francie ve všech ohledech, pokračování v plnění slibů a programů předchozího mandátu a republikánské hodnoty.

Ze všeho nejdřív Macron rozvinul téma obrany Francie a postupného navyšování výdajů na obranu a na armádu. Aktuální dění podle něj potvrdilo, že dříve kritizované výdaje byly namístě. Nezávislost propaguje také na poli energetiky pomocí snižování spotřeby ropy a zemního plynu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron oficiálně představil hlavní body programu, který chce prosazovat v případě znovuzvolení. (17. března 2022)

„Kvůli válce na Ukrajině nás čeká dvanáct až osmnáct měsíců potravinové krize. Jsou oblasti světa, zejména Afrika a Blízký východ, na které dopadne výpadek v dodávkách potravin z Ukrajiny mnohem hůř než na Evropu. Je naší povinností se na to připravit, být soběstační a pomáhat ostatním,“ řekl Macron. Složil také poklonu francouzským zemědělcům.

Jeden z bodů programu – prodloužení věku odchodu do důchodu na 65 let z 62 – se dostal na veřejnost už dříve. Macron prosazuje také reformu sociálních dávek.

Macron kraluje s 30 procenty preferencí předvolebním průzkumům, oficiálně vstoupil do boje o post hlavy státu až na začátku března. Na rozdíl od svých protikandidátů se však na veřejnosti v roli uchazeče o post prezidenta objevuje spíš výjimečně a většinu času věnuje diplomacii, zejména v souvislosti s Ukrajinou či s Korsikou, odkud se stále hlasitěji ozývají požadavky na větší autonomii.

Francie tiší nepokoje na Korsice, převeze tam odsouzené za vraždu prefekta

Macron měl zatím jediné setkání s voliči 7. března, další je v plánu až 2. dubna. Původně měl příští týden jet také do Nice, kampaň na jeho podporu se tam však nakonec uskuteční bez jeho osobní účasti. Prezidentův program shrnutý v brožuře o čtyřiadvaceti stranách o víkendu dostane poštou šest milionů francouzských domácností.

Macron zůstává největším favoritem

Macron má stále největší šance dubnové volby vyhrát. Za poslední měsíc si v průzkumech připsal pět procentních bodů a nyní by v prvním kole voleb získal 30 procent hlasů. Ať už by s ním do druhého kola postoupil kterýkoliv kandidát, Macron by přesvědčivě zvítězil. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos.

Macron za rostoucí popularitu vděčí do jisté míry svým diplomatickým snahám o dojednání příměří mezi Ruskem a Ukrajinou. Desetina dotazovaných v průzkumu společnosti Odoxa uvedla, že válka na Ukrajině jejich mínění o Macronovi zlepšila. Naopak více než třetina dotazovaných má teď horší názor na kandidáta krajní pravice Érika Zemmoura.

Válka byla ústředním a také v podstatě jediným tématem pondělní večerní televizní debaty osmi prezidentských kandidátů; celkem jich je dvanáct. V hlavním večerním vysílacím čase ji uspořádala stanice TF1. Všichni přítomní kandidáti ruského prezidenta Vladimira Putina za rozhodnutí napadnout Ukrajinu kritizovali, většina z nich však odmítla šéfa Kremlu označit za diktátora, všímá si ve své analýze debaty stanice BFM TV. 

Francouzským prezidentem chce být 12 kandidátů, největší šance má Macron

„Bez vytáček“ mluvily o Putinovi jako o diktátorovi jen kandidátka Republikánů (LR) Valérie Pécresseová a socialistická starostka Paříže Anne Hidalgová. Urážky Ukrajině mír nepřinesou, uvedl v tomto kontextu Macron.

První kolo prezidentských voleb se koná v neděli 10. dubna. Podle průzkumu agentury Ipsos zveřejněného v úterý by teď svůj hlas dalo Macronovi 30 procent lidí, krajně pravicové kandidátce Marine Le Penové 14,5 procenta, Zemmourovi 13 procent, krajně levicovému politikovi Jeanu-Lukovi Mélenchonovi 12 procent a Pécresseovou by volilo 11,5 procenta dotazovaných.

Do druhého kola, které bude 24. dubna, by při tomto rozložení sil prošel Macron a Le Penová. V tomto duelu by Macron získal 59 procent a jeho sokyně 41 procent. Právě tito dva se utkali ve druhém kole i ve volbách před pěti lety. Pokud by ve druhém kole současný prezident čelil někomu jinému, jeho vítězství by bylo ještě přesvědčivější, ukazuje průzkum.

„Zelenského efekt“. Šéf Elysejského paláce nahodil mikinu a nechal se v ní vyfotit. Za napodobování ukrajinského prezidenta sklidil spíš posměch:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Záchranka na maratonu ošetřila 13 běžců po kolapsu, do nemocnice nemusel žádný

5. května 2024  13:30

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili dosud 13 běžců, vesměs po kolapsu....

Al-Džazíra končí v Izraeli. Hrozba pro bezpečnost, shodla se vláda

5. května 2024  13:28

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Putinova inaugurace bez Česka. Vláda odvolala velvyslance, řekl Lipavský

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....