V chorvatské metropoli Záhřebu se zřítil zbloudilý dron z války na Ukrajině....

V chorvatské metropoli Záhřebu se zřítil zbloudilý dron z války na Ukrajině. (11. března 2022) | foto: Profimedia.cz

Dron, který spadl v Chorvatsku, nesl pumu s rozbuškou, tvrdí vyšetřovatelé

  • 63
Vojenský bezpilotní letoun, který se před dvěma týdny zřítil v Chorvatsku, nesl leteckou pumu s rozbuškou, uvedlo státní zastupitelství v Záhřebu. Není ale jasné, zda puma obsahovala výbušninu. Závěry zatím nejsou konečné.

„Bylo potvrzeno, že dron byl ozbrojen a nesl leteckou pumu. Další podrobnosti se dozvíme v příštích dnech, až skončí vyšetřování,“ uvedl chorvatský premiér Andrej Plenković. Přítomnost pumy potvrdila analýza trosek bezpilotního letounu. Dříve chorvatské úřady informovaly, že nesl až 120 kilo vážící leteckou bombu.

Ohledně zřícení dronu zůstává nevyjasněných více otázek. Není jasné, komu patřil ani dokud odstartoval. Chorvatské úřady se pozastavily i nad skutečností, že proletěl vzdušným prostorem dalších dvou států NATO, než se zřítil nedaleko Záhřebu.

Chorvatsko letoun identifikovalo jako dron sovětského typu Tupolev M-141 používaný hlavně v 70. a 80. letech minulého století.

11. března 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video