Donald Trump a Miloš Zeman. | foto: koláž iDNES.cz

Trump volí taktiku jako Zeman. Vyhne se televizním debatám se svými soupeři

  • 213
Donald Trump volí stejnou taktiku jako bývalý český prezident Miloš Zeman a nezúčastní se televizních debat s republikánskými soupeři, kteří stejně jako on usilují o nominaci na prezidenta Spojených států. Zemanovi tento styl pomohl v roce 2018 k obhájení prezidentské funkce pro druhé volební období.

Trump nyní, stejně jako Zeman před pěti lety, tvrdí, že lidé jeho postoje i výsledky práce v minulosti znají a není třeba je tedy opakovat v televizi.

Sedmasedmdesátiletý politik, který už v čele USA stál v letech 2017-2021, to oznámil na své sociální síti Truth Social. Trump je nejvážnějším kandidátem na republikánskou nominaci.

Americký exprezident, který nyní čelí čtyřem obviněním, své rozhodnutí zdůvodnil tím, že veřejnost zná jeho i to, jak „úspěšné“ bylo jeho prezidentství. „Proto se debat nezúčastním,“ podotkl.

Trump je zatím v poli republikánů jasným favoritem na nominaci. Nedělní průzkum veřejného mínění televize CBS ukázal, že by ho upřednostnilo 62 procent republikánských voličů. Jeho dosud největším soupeřem je floridský guvernér Ron DeSantis s podporou 16 procent republikánů.

Pokud Trump nakonec skutečně republikánskou nominaci získá, utká se o Bílý dům v příštím roce nejspíš znovu s Joem Bidenem, který ho v roce 2020 porazil.

První debata republikánů se uskuteční 23. srpna.

16. listopadu 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video