Bývalý americký velvyslanec při EU Gordon Sondland. Svědčil proti Trumpovi v...

Bývalý americký velvyslanec při EU Gordon Sondland. Svědčil proti Trumpovi v procesu ústavní žaloby. (20. listopadu 2019) | foto: Andrew HarnikAP

Trump odvolal velvyslance USA při Evropské unii. Svědčil proti němu

  • 506
Americký prezident Donald Trump rozhodl, že s okamžitou platností odvolá z funkce amerického velvyslance při EU Gordona Sondlanda, který svědčil proti prezidentovi v procesu ústavní žaloby. V pátek to uvedl podle agentury Reuters sám Sondland. Dříve v ten samý den přitom Bílý dům na pokyn Trumpa opustil další svědek impeachmentu.

„Bylo mi dnes oznámeno, že prezident mě hodlá s okamžitým účinkem odvolat z funkce velvyslance Spojených států při Evropské unii,“ uvedl Sondland v pátečním prohlášení.

Sondland loni svědčil před americkými zákonodárci v procesu ústavní žaloby proti Trumpovi, který čelil obvinění, že v červencovém telefonátu tlačil svůj ukrajinský protějšek Volodymyra Zelenského do ohlášení vyšetřování, které by se týkalo jeho politického rivala Joea Bidena.

Podle Sondlanda použil Trump jako páku na Ukrajinu zablokování americké vojenské pomoci. Sondland pod přísahou řekl, že nebylo pochyb, že Trump k Ukrajině přistupuje stylem „něco za něco“. Trump se od od jeho výpovědi distancoval.

Jen o pár hodin dříve přišel o práci v poradním orgánu Bílého domu také podplukovník Alexander Vindman, který byl na podzim klíčovým svědkem Sněmovny reprezentantů při vyšetřování Trumpa.

Podle Vidmanova právního zástupce Davida Pressmana nemůže být pochyb o tom, že jeho klient byl vyzván k odchodu z Národní bezpečnostní rady (NSC) „za to, že říkal pravdu“.

Senát ovládaný republikány nicméně ve středu prezidenta osvobodil, což platilo o žalobě kvůli zneužití funkce i o druhém bodu obžaloby, který se týkal obstrukce Kongresu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video