Demokraté změnili Boston v pevnost

  • 4
Americký Boston se změnil v opevněné město. Kvůli sjezdu Demokratické strany platí ve městě mimořádná bezpečnostní opatření. Policie uzavřela přes šedesát kilometrů silnic, zvláštní pravidla platí i pro letadla, která v Bostonu přistávají.

Sjezd demokratů formálně potvrdí senátora Johna Kerryho jako soupeře George Bushe v boji o Bílý dům. Celé dění otevřou v pondělí proslovy bývalých prezidentů Billa Clintona a Jimmy Cartera.

Úřady tvrdí, že sice nemají žádné konkrétní informace o bezprostředním ohrožení. Panují však obavy, že teroristé z Al-Kajdy budou chtít před listopadovými volbami zaútočit.

Američané připomínají březnový atentát v Madridu, který zabíjel jen několik dní před volbami. Vláda, která z voleb vzešla, stáhla vojáky z Iráku.

Ohrožení ale nemusí přijít jen od Al-Kajdy. Už minulý týden FBI oznámila, že prověřuje zprávy, podle nichž se jistá domácí skupina chystá shromáždění napadnout. Útočníci údajně chtějí zaútočit na novinářské vozy výbušninami nebo hořlavinami.

"Naším úkolem je zabránit jakémukoli útoku," citovala BBC amerického ministra vnitřní bezpečnosti Toma Ridge.

Na sjezdu se očekává zhruba pět tisíc delegátů z celých Spojených států a na patnáct tisíc novinářů a dalších hostů. Mnoho obyvatel Bostonu si na týden konání sjezdu raději naplánovalo dovolenou.

Boston ovládla policie
Město obsadily oddíly policie a armády. Bostonský přístav a řeky hlídají ozbrojená plavidla Pobřežní stráže. V letadlech, která míří na letiště Logan, jsou nasazeni zvláštní letečtí maršálové, přistát navíc mohou jen plánované lety.

Bezprostřední okolí objektu Fleet Center, kde se sjezd koná, hlídají policisté a speciálně cvičení psi, na střechách jsou snipeři. Dění v kongresovém centru a jeho okolí, odkud byly odstraněny například odpadkové koše, monitoruje také stovka bezpečnostních kamer, uvádí zpravodajství BBC.

Bostonská policie zesílila přítomnost v ulicích a u hotelů, ve kterých jsou monitorovány ventilační systémy. Bezpečnostní týmy mají k dipozici tisíce dávek protilátek, které mohou zmírnit následky chemického či biologického útoku.

Podobná opatření jako nyní v Bostonu zasáhnou příští měsíc New York, kde se bude konat předvolební sjezd Republikánské strany.

Policejní zásahová jednotka stojí za zábranami, které chrání místo konání sjezdu Demokratické strany v Bostonu. (26. července 2004)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video