Co teď ale jíst? ptají se Belgičané

B r u s e l, P r a h a - Belgičané pomalu ztrácejí klid.
Aféra s kontaminovaným masem přináší další a další nová jména zemí, které vystavily zákaz dovozu belgických potravin, množí se však i dlouhý výčet jednotlivých nepovolených produktů.
Co tedy vlastně ještě pro jídelníček zbývá? zoufají si belgické hospodyňky.
"Celá Belgie se starala, co nakoupit na víkend - když široká paleta potravin, od belgických vaflí a čokolád se šlehačkou až po párečky s majonézou byla označena jako nebezpečná pro lidské zdraví," napsala agentura AP.
O to větší zájem byl o všechny "bezpečné" poživatiny. "Lidé vykoupili všechny mražené ryby. Můžu teď rovnou zavřít krám," prohlásil Luc Chambon, obchodník na antverpském rybím trhu.
V ostatních obchodech byla situace jasná: mrazicí pulty s drůbeží zely prázdnotou. Pokud se nějaká kuřata objevila, pak jenom z dovozu. Prořídla i místa, kde stávaly krabice s vajíčky, v mnoha obchodech stěhovali prodavači celé hory kotlet a bifteků.
Belgická vláda se snažila tlumit narůstající nervozitu.
"Potraviny na belgickém trhu jsou z devadesáti procent bezpečné," ujišťoval Belgičany premiér Jean-Luc Deheane. Vláda současně ustavila komisi, která by měla vyšetřit skandál, který má devastující dopad na hospodářství země. "Je třeba obnovit základní důvěru spotřebitelů," uvedl Deheane.
Týden stará aféra vypukla v zemi po zjištění, že kuřata přibližně ze čtyř stovek farem dostávala v krmivu vysoce toxický dioxin. Ten může způsobit vážné zdravotní komplikace včetně iniciace rakovinového bujení. Podezření se rozšířilo i na hovězí a vepřové. Vláda ujišťuje o jeho neškodnosti, pokračuje však v jeho stahování z obchodní sítě.
Belgický kabinet vydal zprávu, která obsahuje všechny závadné výrobky s vyšším než pětadvacetiprocentním obsahem tuku: mimo jiné i mleté vepřové maso, párky, slaninu a paštiku.
Úřady současně prodloužily zákaz přepravy a porážení chovných zvířat. "Příští týden již budeme schopni obnovit dodávky prověřeného a nezávadného masa do obchodní sítě," doufá premiér Deheane.
Svět mezitím reaguje nesmlouvavě.
K zemím, které zakázaly dovoz belgického masa, se připojilo již například Švýcarsko, Jižní Korea či Japonsko. Singapur zakázal dovoz ze všech zemí EU.
Sousední Německo rozšířilo zákaz kromě drůbežího i na vepřové a hovězí, nebudou se smět dovážet belgické mléčné výrobky. V různé míře se importu brání i další země unie.
Belgičtí zemědělci se obávají velkých ztrát. "Vyslali jsme neuvěřitelně špatný signál do celého světa," prohlásil Noel Devisch, prezident Unie zemědělců.

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Témata: paštika

Video