Schůze čínského parlamentu

Schůze čínského parlamentu - Čínský parlament má na tři tisíce členů. (5. března 2007) | foto: Reuters

Čína se vrací do normálu. Po přestávce se konečně sejde tamější parlament

  • 19
Všečínské shromáždění lidových zástupců, čínský zákonodárný sbor, zahájí po odkladu kvůli pandemii nemoci covid-19 zasedání 22. května. Rozhodlo o tom vedení parlamentu, napsala ve středu agentura Reuters. Letošní zasedání mělo začít 5. března, ale vláda kvůli šíření koronaviru v únoru rozhodla o jeho odložení.

Zákonodárný sbor, který má takřka 3 000 delegátů, se schází zpravidla jednou ročně na zhruba desetidenním zasedání v Pekingu, aby mimo jiné vytyčil hlavní ekonomické cíle země. 

Agentura Reuters poznamenala, že určení termínu zasedání je další známkou návratu Číny k normálu. Nemoc covid-19, která paralyzovala prakticky celý svět, byla v Číně potvrzena u takřka 83 000 lidí, z nichž více než 4 600 komplikacím souvisejícím s infekcí podlehlo.

Stálý výbor, který je vrcholným orgánem Všečínského shromáždění lidových zástupců, podle agentury Nová Čína považuje současnou epidemiologickou situaci za natolik zlepšenou, že schůzi nic nebrání.

O den dříve než zasedání parlamentu, tedy 21. května, je navržen rovněž začátek zasedání Čínského lidového politického poradního shromáždění

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video