Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čína porušila lidská práva Ujgurů, tvrdí OSN. Lži, reaguje Peking

  7:25aktualizováno  14:15
Čína se v rámci svých strategií proti terorismu a extremismu dopustila závažných porušení lidských práv. Mělo tomu tak být v oblasti Sin-ťiang, kde žije muslimská menšina Ujgurů. Okolnosti uvedla v rozsáhlé zprávě vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Peking nařčení odmítl a tvrdí, že se jedná o lži a dezinformace.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Zpráva vysoké komisařky z cesty, kterou uskutečnila do čínské oblasti v květnu, byla podle diplomatů připravena k zveřejnění již delší dobu. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva tak učinil ve středu večer, jen pár minut před koncem čtyřletého mandátu Bacheletové.

Podle dokumentu vyšetřovatelé získali „věrohodné důkazy“ o mučení, které by mohlo představovat „zločiny proti lidskosti“.

Podle reportu se čínské úřady v rámci své strategie proti extremismu a terorismu dopustily v letech 2017 až 2019 závažných porušení práv příslušníků menšiny Ujgurů a další muslimských menšin v oblasti Sin-ťiang.

„Tento právní rámec, který je náchylný k zneužití za cílem diskriminace, fakticky vedl k rozsáhlému protiprávnímu omezení svobody členů ujgurské a dalších převážně muslimských menšin v Ujgurské autonomní oblasti,“ uvádí zpráva.

Rozsah nelegálního a diskriminačního věznění členů menšiny by mohl představovat až zločin proti lidskosti.

Zpráva vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletové

Znepokojení podle OSN vzbuzují i pracovní tábory, které kvůli přísným podmínkám pobytu tvoří „plodnou půdu“ pro diskriminaci a porušování práv. Podle zprávy jsou informace o mučení, špatném zacházení či sexuálním zneužívání v táborech věrohodné.

Zařazení do táborů či pracovních programů podle zprávy OSN pak vykazuje znaky náboženské a etnické diskriminace. Rozsah nelegálního a diskriminačního věznění členů menšiny by mohl představovat až zločin proti lidskosti.

V této souvislosti OSN čínské úřady vyzvala, aby okamžitě podnikly kroky k propuštění „všech jednotlivců, které svévolně zbavily svobody“ a aby přestaly se zastrašováním členů ujgurské menšiny. Zpráva neuvádí, kolik lidí čínská vláda takto zadržuje, podle lidskoprávních organizací by nicméně v táborech mohlo být více než milion lidí.

Tančící Ujgurové s pivem v ruce. Čína natočila muzikál o „pohodě“ v Sin-ťiangu

Čínská diplomatická mise v Ženevě vyjádřila ve čtvrtek svou silnou nespokojenost se zprávou. Dokument je podle čínské diplomacie založen na presumpci viny a využívá lži a dezinformace. Zpráva podle mise vychází především z informací vytvořených protičínskými silami a „vědomě opomíjí“ čínské vládní informace a dokumenty.

Podle čínské diplomacie, která opakovaně odmítala jeho zveřejnění, je dokument „fraškou zosnovanou některými západními zeměmi a protičínskými silami“. Podle Pekingu díky vládním strategiím v Sin-ťiangu nyní panuje „sociální stabilita, ekonomický rozvoj, kulturní prosperita a náboženská harmonie“. Pět let se tam už nestaly žádné teroristické útoky, stojí v prohlášení.

Světový ujgurský kongres, což je mezinárodní organizace ujgurských exulantů, která se snaží reprezentovat společné zájmy Ujgurů, zprávu OSN uvítal a vyzval k rychlé mezinárodní reakci. „Jde o zásadní obrat, pokud jde o mezinárodní reakci na ujgurskou krizi,“ citovala BBC jednoho ze zástupců organizace Omera Kanata. „Navzdory usilovnému popírání čínské vlády nyní OSN oficiálně uznala, k jakým hrůzným zločinům dochází,“ dodal.

Evropská komise v reakci na zprávu uvedla, že důrazně odsuzuje porušování lidských práv v Číně. „V současné době posuzujeme obsah zprávy a včas vydáme reakci,“ uvedl mluvčí EK na tiskovém brífinku. „EU nadále vyzývá Čínu, aby dodržovala své závazky v oblasti lidských práv podle vnitrostátního a mezinárodního práva,“ dodal.

Komisařka byla pod tlakem

Německo ve čtvrtek vyzvalo Peking, aby okamžitě „umožnil všem obyvatelům Sin-ťiangu plně uplatňovat jejich lidská práva“, propustil všechny zadržené a umožnil nezávislé vyšetřování. Podle německého ministerstva zahraničí zpráva potvrzuje, že „existuje důvod k velkým obavám“.

Bacheletová již dříve uvedla, že čelila tlakům z obou stran – aby zprávu nezveřejnila i aby ji zveřejnila. Po vydání zprávy odmítla, že by byla příliš nakloněná Číně. „Vést dialog a snažit se věci lépe pochopit neznamená záležitosti tolerovat, odvrátit od nich zrak či zavřít nad nimi oči,“ uvedla Bacheletová.

Čínský lov na Západě. Tajné služby zastrašují kritiky režimu i v cizině

Podle agentury AFP report zřejmě nepřináší žádné zcela nové poznatky o situaci v Sin-ťiangu. Potvrzuje ale mnohé dřívější informace nevládních organizací, které tím, že dostali „punc oficiálnosti“ OSN, získají na váze a věrohodnosti.

Text zřejmě neobsahuje slovo genocida, ze které Čínu viní některé západní země, například USA. Autoři ve zprávě využili také výpovědi bývalých vězňů v pracovních táborech či jejich příbuzných.

Nevládní organizace a některé západní země dlouhodobě kritizují čínské úřady za závažné porušování lidských práv Ujgurů. Ti jsou podle nich vězněni v pracovních táborech, kde musí vykonávat nucené práce a čelí mučení. Čína to odmítá a tvrdí, že v táborech se uskutečňuje rekvalifikace.

25. září 2019

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  10:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Na život s hadičkou jsem si zvykl, říká Martin trpící plicní hypertenzí

6. května 2024  10:35

Martin Pláteník byl jako dítě nadějný sportovec, hrál hokej i tenis. Ale jen do chvíle, než se...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  10:31

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...