Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chtějí USA ochromit Evropu?

  0:01
"Rozděluj a panuj!" bylo zásadou římských imperátorů. Nyní však u části Evropy sílí pocit, že starou zásadu proti nim uplatňují Spojené státy. Rodí se obava, že USA chtějí podkopat či ochromit jejich největší výtvor: Evropskou unii. Obava je tak silná, že ji politici ventilují i veřejně.

"Jsem znepokojen, když slyším vlivné hlasy, které se tážou, zda by Spojeným státům neposloužilo spíše rozeskupení Evropy," prohlásil během své poslední tiskové konference se šéfem americké diplomacie Javier Solana, jenž koordinuje zahraniční politiku unie.

Právě idea "rozeskupení" čili rozdělování EU prý nyní určuje přístup USA k Evropě. Tak to měl minulý měsíc prohlásit vysoký, leč nejmenovaný činitel amerického ministerstva zahraničí.

Pokud je to pravda, dělá Amerika tečku za půlstoletím své evropské politiky. Spojené státy byly od roku 1945 jedním z nejsilnějších zastánců evropské integrace a na tento účel vynaložily nejen mnoho politického úsilí, ale i mnoho peněz a dobré vůle.

Tak prezident Bill Clinton podporoval jednotnou evropskou měnu, přestože byl varován, že v ní může vyrůst silná konkurence pro dolar. A jeho nástupce George W. Bush prohlašoval ještě loni, že evropská integrace posiluje bezpečnost Evropy i USA.

Rozdělení kvůli Iráku může být pro USA výhodné
Využití jedné části Evropy k eliminování odporu proti irácké válce v jádru unie však nyní dodává argument těm, kdo věří ve změnu amerického přístupu. A řeči o "rozeskupování" budí obavy i u těch, kdo chtějí s Američany úzce spolupracovat.

"To by každého stavělo do pozice, kdy by si musel neustále vybírat mezi unií a USA," komentoval nejmenovaný britský činitel v americkém listu International Herald Tribune údajný nový přístup Američanů k Evropě.

Ale z Ameriky znějí hlasy, že rozdělení Evropy v otázce Iráku může být pro USA docela výhodné. "Tento rozkol zpomalí vývoj politické unie a zvláště snahy o vytvoření společné bezpečnostní a zahraniční politiky (EU)," soudí Robert L. Hutchings, předseda americké Národní zpravodajské rady. USA tak budou podle něj nyní "ještě více potřebné jako evropská mocnost".

To je perspektiva, která se řadě Evropanů nijak nelíbí. Ať už těm, kteří spolu se šéfem Evropské komise Romanem Prodim soudí, že jedním z hlavních cílů unie musí být "vytvoření supervelmoci na evropském kontinentu, která se vyrovná Spojeným státům", nebo těm, kteří sdílejí názor francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka, že "potřebujeme prostředek k boji proti americké hegemonii".

Evropa se pokouší o vojenskou integraci i o sjednocení své zahraniční politiky. Tím se dotýká citlivého místa Washingtonu. Americká vláda považuje za svůj úkol znemožnit vznik jakéhokoli mocenského centra, jež by bylo stejně silné jako Spojené státy.

K tomu má nejblíže právě EU - ta by mohla podle některých amerických názorů mocensky konkurovat Americe už kolem roku 2015. U takové Číny či Indie se uvažuje o dosažení mocenské parity s USA až mnohem později.

Nad politikou Spojených států v Evropě se však unie může zatím jen rozčilovat. Může si stěžovat, jak to činí Solana, na "vybírání třešniček z dortu". Spolu se Solanou může také přesvědčovat Spojené státy, že "unie je více než jen souhrn svých částí" což je zdvořilá a zároveň bezzubá výzva, aby Američané jednali více s unií a aby méně vytvářeli příležitostné koalice s proamericky naladěnými státy, což opakovaně vnáší rozkol do Evropské unie.

Evropané mohou také protestovat proti "škodolibé radosti nad neshodami v Evropě", kterou prý podle švédského expremiéra Carla Bildta cítí "někteří ve Washingtonu". Nebo mohou spolu s francouzským ministrem zahraničí Dominicem de Villepinem hlásat, že nyní, po válce v Iráku, "je volba mezi dvěma vizemi světa" - přičemž jednou z nich je pro Francii vždy vize světa, v němž Evropa "vyvažuje" supervelmoc USA.

Simitis: Evropa by měla dát přednost vlastní spolupráci
Kromě slov však zbývá Evropské unii už jen jediný prostředek, obrácený dovnitř Evropy. Je jím rostoucí tlak na země patnáctky, aby dávaly přednost evropské spolupráci před USA.

Jak řekl nynější vůdce Evropské unie, řecký premiér Kostas Simitis, "evropské země se musí rozhodnout, jak vidí Spojené státy a jakou prioritu přiznávají svým vztahům s USA". Simitis to prohlásil během setkání v Rize, tedy v hlavním městě jedné z těch zemí, které jasně podpořily Washington v tažení proti Iráku.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...