Hugo Chávez

Hugo Chávez - Hugo Chávez | foto: Profimedia.cz

Chávez se zastal Íránu a Bushe obvinil z genocidy

  • 302
Venezuelský levicový prezident Hugo Chávez na své soukromé návštěvě Londýna nešetřil ráznými výroky. George Bushe obvinil z genocidy a řekl, že by ho měl uvěznit mezinárodní trestní tribunál. Také se zastal Íránu, který podle Cháveze neusiluje o výrobu jaderných zbraní.

Chávez rozhořčeně reagoval na poznámku reportéra BBC, který jeden z jeho dřívějších výroků přirovnal k frázím amerického prezidenta Bushe.

"Srovnání s nejhorším žijícím pachatelem nejhorších genocid, vrahem... prezidentem Spojených států? Nevím na co narážíte, když mě srovnáváte s prezidentem Bushem," rozčílil se Chávez.

"Zaútočil jsem někdy na nějakou zemi. Bombardovali jsme někdy města? Využívali jsme CIA k zabití prezidenta? Chránili jsme venezuelské teroristy? To dělal Bush," dodal levicový předák.

Chávez dále bránil Írán, který mezinárodní společenství obviňuje, že se snaží vyrobit jadernou zbraň. "Nevěřím, že Spojené státy nebo kdokoli jiný má právo zakazovat nějaké zemi mít jadernou energii. Jsem si jistý, že Íránci nevyvíjejí jadernou zbraň," řekl venezuelský prezident na tiskové konferenci na londýnské radnici.

Poukázal na to, že jadernou energii má mnoho zemí. Varoval, že jakýkoli vojenský zásah proti Íránu zvýší cenu za barel ropy ze současných asi 70 nad 100 dolarů.

Britský premiér Tony Blair Chávezovu návštěvu anglické metropole ignoroval. Venezuelský předák ho už dříve označil kvůli spojenectví s americkým prezidentem Georgem Bushem za "figurku imperialismu".

Levicově zaměřený starosta Londýna Ken Livingstone naopak podle agentury AP uvítal Cháveze prohlášením, že jeho nástup k moci koncem 90. let byl "nejlepší zprávou z Latinské Ameriky v posledních letech". Za přijetí levicového předáka na radnici si vysloužil ostrou kritiku ze strany konzervativních radních.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video