ilustrační snímek | foto: Reuters

Návrat ze Španělska už jen s formulářem a testem. Šest států si polepší

  • 7
Ministerstvo zdravotnictví v pátek aktualizovalo cestovatelský semafor. V červené kategorii zemí s vysokou mírou rizika nákazy koronavirem bude nově od 5. července Španělsko. Baleárské ostrovy budou oranžové. Belgie, Dánsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko a Švýcarsko se přesouvají do zelené, tedy nejméně rizikové kategorie zemí.

Ve Španělsku aktuálně evidují nejvyšší počet nakažených od poloviny února, ve čtvrtek se zde potvrdilo 12 345 nákaz. Nejvíce se koronavirus šíří mezi mladými ve věku 12 až 19 let, což vedení některých autonomních regionů přimělo zvažovat nová omezení, zejména týkající se večerní zábavy. 

Také Portugalsko ve čtvrtek oznámilo nejvyšší denní přírůstek nákaz od poloviny února a zavedlo zákaz nočního vycházení v Lisabonu a druhém největším městě země Portu.

Baleárské ostrovy se přesunou do oranžové kategorie zemí, které se vyznačují středním rizikem nákazy. Zařadí se tak k Andoře, Irsku, Kypru, Lotyšsku, Monaku, Portugalsku a Azorským ostrovům. 

Španělsko pustí do země očkované turisty odkudkoli. Některé o trochu dříve

Před návratem ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie je na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví aktuálně nutné vyplnit příjezdový formulář. V případě, že k návratu turisté využijí hromadnou dopravu (zejména letadlo, vlak, autobus), musí také absolvovat antigenní nebo PCR test, a to ještě před návratem do ČR. 

V případě individuální dopravy je nutné u oranžových států absolvovat antigenní nebo PCR test, u červených PCR test do pěti dnů od návratu. Při návratu ze tmavě červených zemí je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.  

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Změna od 9. července

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po čtvrtečním jednání vlády avizoval, že se od 9. července změní režim návratu a testovat se budou muset lidé při příjezdu ze všech zemí. U zeleně a oranžově označených zemí bude muset cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem ne starším než 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

U červených a tmavě červených zemí budou platit podmínky jako aktuálně pouze pro tmavě červené. Zaměstnavatelé současně nebudou smět vpustit na pracoviště po návratu ze zahraniční dovolené lidi bez negativního testu.

Rusko a Tunisko extrémním rizikem nákazy. Cestovat tam půjde jen v nouzi

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací covidu-19, pokud to není bezpodmínečně nutné. Jedná se například o Brazílii, Indii, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba) a Tunisko. Seznam zemí podle míry rizika nákazy je možné si zkontrolovat zde.

Podmínky při návratu se netýkají lidí, kteří absolvovali očkování nebo v posledních 180 dnech nákazu prodělali. Musí jen vyplnit příjezdový formulář. 

Do zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy přibude od pondělí 5. července nově Belgie, Dánsko, Řecko, Slovinsko, Švédsko a Švýcarsko. Sem už spadá také Albánie, Austrálie, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Francie, Hongkong, Chorvatsko, Island, Itálie, Izrael, Japonsko, Jižní Korea, Libanon, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Německo, Norsko, Nový Zéland, Polsko, Rakousko, Rumunsko, San Marino, Severní Makedonie, Singapur, Slovensko, Srbsko Thajsko, Tchaj-wan, USA a Vatikán a Madeira.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video