Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi měli kompromitující materiál, tvrdí komunisté

  7:58
České ministerstvo zahraničí netrpělivě očekává právní rozbor situace zadržovaných Čechů na Kubě, který Havana v úterý přislíbila. Pokud Kuba posudek skutečně zašle, půjde tak o vůbec první oficiální informace kubánské strany o celém případu. Šéf komunistických poslanců Vojtěch Filip ve středu informoval, že podle dokumentu, který z Havany obdržel jeho kolega Miloslav Ransdorf, byly u Ivana Pilipa a Jana Bubeníka nalezeny počítač, diskety a kompakty s adresami lidí, s nimiž se měli na Kubě setkat.
Co tvrdí kubánské ministerstvo zahraničí
Čeští občané Ivan Pilip a Jan Bubeník na základě instrukcí americké společnosti Freedom House shromažďovali na Kubě informace. Ty pak měli předat zástupcům této společnosti při jejich návratu do USA. Freedom House se zapojila do protikubánských programů, na jejichž uskutečňování se podílejí i agenti CIA. Akce, jimiž byli pověřeni pánové Pilip a Bubeník, nejsou pro naši zemi nové. Jsou dalším příkladem souboru aktivit směřujících k vměšování a destabilizaci, jež vyvíjela a vyvíjí Česká republika proti kubánskému revolučnímu procesu.
Stanovisko kubánského ministerstva zahraničí má sedm stran. Ministerstvo ho předalo všem zastupitelským úřadům cizích zemí v Havaně s výjimkou České republiky. Z českých subjektů ho získala jen Komunistická strana Čech a Moravy.

"Na disketách a cédéčkách je jejich plán cesty, s kým se mají setkat a pokyny pro ty, kterým (je) mají odevzdat," popsal Filip kubánský dokument. Dokument podle něj obsahuje rovněž informaci o tom, že materiály, které Pilip a Bubeník přivezli na Kubu, dostali od zástupců americké společnosti Freedom House.

Plné znění stanoviska kubánského ministerstva zahraničních věcí si můžete přečíst ZDE nebo stáhnout do počítače ZDE.

Filip rovněž uvedl, že Pilip a Bubeník dostali na cestu 1500 dolarů v hotovosti "na to, aby tam měli na drobnou útratu".

"Ten dopis (od kubánské strany) potvrzuje, že v průběhu vyšetřování uvažuje kubánská strana o tom, že tam nejeli hájit zájmy České republiky, že tam nejeli jako diplomaté,... ale že plnili zadání, které převzali ve Freedom House," uvedl Filip. Ransdorf doplnil, že dopis od Kubánců obsahuje informaci i o tom, "k jakému kontaktu došlo a kdo jim (Pilipovi a Bubeníkovi) dal instrukce".

Miroslav Štěpán: Situace je vážná
Zástupci předlistopadové Komunistické strana Československa (KSČ) chtějí pomoci k vyřešení situace, do níž se dostali poslanec Ivan Pilip a bývalý studentský aktivista Jan Bubeník. Představitelé KSČ chtějí využít svých neoficiálních kontaktů na Kubě, řekl šéf strany Miroslav Štěpán.

Co je Freedom House
Nezávislá a nezisková americká organizace, která již několik desetiletí pravidelně hodnotí stav politických práv a občanských svobod v jednotlivých státech podle stupnice značící svobodný, částečně svobodný a nesvobodný stát.

"Máme mimořádně dobré kontakty na nejvyšší místa a některé z nich jsme již využili," dodal. Odmítl prozradit, s kým konkrétně hovořil. "Informoval jsem se na skutečný stav věcí. Zjistil jsem, že situace je opravdu závažná," uvedl bez bližších podrobností Štěpán. Neopomněl přitom vyjádřit solidaritu s Kubou, která podle něj buduje spravedlivý socialistický stát. "Kubánští přátelé mají právo bránit své statky všemi zákonnými prostředky," zdůraznil.

Základní fakta
Český poslanec Ivan Pilip a Jan Bubeník byli zadrženi 12. ledna v kubánském městě Ciego de Ávila a Kuba je obviňuje z toho, že vyvíjeli činnost proti bezpečnosti státu za účelem povstání. Pokud stanou před soudem, hrozí jim trest odnětí svobody od pěti do 17 let.

Čekání na právní rozbor
Podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka kubánská strana v úterý neoficiálně naznačila, že rozbor bude hotov do několika hodin a vzápětí odeslán do Prahy. Čeští diplomaté podle něho očekávají, že až kubánský chargé d'affaires v Praze David Paulovich rozbor obdrží, požádá o schůzku na českém ministerstvu zahraničí.

Kmoníček zároveň v úterý vyjádřil očekávání, že tento dokument bude obsahovat odpovědi na otázky české strany, které Kuba převzala v českých protestních nótách.

Pilipová žádá o proloužení víza
Manželka Ivana Pilipa Lucie požádala spolu s Martinem Bubeníkem o novou schůzku. K jejich žádosti se však přílušné úřady dosud nevyjádřily. Pilipová v této souvislosti řekla, že schůzky se konají bez jakýchkoli problémů, a postoj kubánských úřadů označila za velmi vstřícný. Dodala, že požádala kubánské úřady, aby její vízum, které platí na dva týdny, umožňovalo více vstupů do země. K této žádosti se zatím příslušné kubánské úřady nevyjádřily.

Pilipová také řekla, že dnes večer SEČ by měl mít s oběma zadrženými konzulární kontakt chargé d'affaires Josef Maršíček. Ten se s nimi setkal jako první v sobotu.

Pilipova žena Lucie se setkala v Havaně s novináři.

Poslanci svou misi odkládají
Poslanci opět nestanovili termín své mise, na které se shodli minulý týden. Tehdy ustavili šestičlennou parlamentní delegaci, která se má na Kubě zasadit o propuštění Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Stále tedy není zřejmé, kdy se k cestě odhodlá.

Co je Meziparlamentí unie
Mezinárodní instituce vznikla v minulém století. Spojuje zástupce parlamentů různých zemí. Vznikla jako pacifistická organizace zaměřená na vyjednávání a řešení vypjatých situací.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka delegace Petra Buzková z ČSSD vysvětlila, že sněmovna chce nejprve vyčkat na výsledky návštěvy, při níž příští týden zavítá na Kubu mise Meziparlamentní unie. "Vyčkáme výsledků této mise," řekla Buzková.

Tento postup také doporučil náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček při jednání se sněmovním zahraničním výborem.

Poslanci Parlamentního shromáždění žádají propuštění
Petici požadující propuštění českého poslance Ivana Pilipa a Jana Bubeníka podepsalo ve Štrasburku 155 členů Parlamentního shromáždění Rady Evropy z 38 zemí. Předseda Parlamentního shromáždění lord Russell-Johnston připravuje v souvislosti se zadržováním obou Čechů dopis kubánskému prezidentovi Fidelu Castrovi.

"Ivan Pilip a Jan Bubeník nespáchali žádný trestný čin, protože všechny důkazy ukazují na to, že zadržení je bezdůvodné a odporuje všem principům, kterými se řídí všechny demokratické národy," uvádí návrh petice s tím, že zatčení Pilipa s Bubeníkem a následné kroky kubánských úřadů jsou vážným ohrožením lidských práv.

Podle vedoucí české delegace v Parlamentním shromáždění Vlasty Štěpové je k odeslání petice zapotřebí podpis aspoň 60 poslanců minimálně ze čtyř zemí a ze dvou politických frakcí.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...