Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maršíček: Věznění Češi jsou v pořádku

  14:56
S Janem Bubeníkem a Ivanem Pilipem, kteří jsou zadržováni na Kubě, se v sobotu pozdě večer SEČ setkal chargé d'affaires ČR v Havaně Josef Maršíček. Oba Češi jsou drženi každý v jiné cele, která má rozměry 3x2 metry, vždy s dalšími třemi vězni, avšak jsou v dobrém psychickém i fyzickém stavu, sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. O dalším postupu vůči zadrženým Čechům má kubánský prokurátor rozhodnout v pondělí do 22:00 SEČ. Pilip a Bubeník jsou již přes týden vězněni kubánskou policií jako špióni USA s tím, že budou postaveni před soud.

Jak to všechno začalo?
Kubánské úřady zatkly Pilipa s Bubeníkem minulý pátek ve městě Ciego de Ávila několik set kilometrů jižně od Havany. Čeští občané se podle nich dopustili "narušení pobytového režimu". Oficiální stanovisko kubánská strana dosud nevydala, lze prý ale za ně považovat prohlášení v kubánském listu Granma, který oba Čechy označil za agenty USA s tím, že budou postaveni před soud.

Z čeho jsou Pilip a Bubeník obviněni?
Za důležité označil mluvčí upřesnění, že Pilip a Bubeník jsou vyšetřováni na základě paragrafu 124 kubánského trestního zákona dle bodu 99 za "jiné činy proti bezpečnosti státu a spolčování s jinými za účelem vyvolání povstání". Pospíšil vyjádřil názor, že pro Čechy poněkud dramatické vyznění tohoto obvinění patří na Kubě k běžné rétorice.

Jak o Pilipovi a Bubeníkovi rozhodne v pondělí prokurátor?
Za možná rozhodnutí uvedl Pospíšil jejich osvobození, propuštění na kauci, deportaci, nebo zadržení až do soudního procesu. Zdůraznil, že česká strana trvá stále na okamžitém propuštění obou mužů. Česká strana zajistila zadrženým místní právní zástupce, kteří se podle Pospíšila zdají velmi dobří. Se zadrženými se však smějí setkat až v pondělí. Mluvčí vysvětlil, že jiní než kubánští právníci oba Čechy vzhledem k místním zákonům zastupovat nemohou.

V sobotu odletěli na Kubu Pilipova manželka a Bubeníkův bratr
V sobotu krátce po 13:00 odletěli za vězněnými Čechy Pilipova manželka Lucie a Bubeníkův bratr Martin. Ten před odletem řekl, že se cesty trochu bojí. "Nevím, kam jedu," podotkl Martin Bubeník před odletem do Paříže, odkud budou oba pokračovat do Havany.

Tím, že příbuzní Bubeníka a Pilipa dostali víza, Kuba splnila svůj první slib. Lucie Pilipová se chce na Kubě především setkat se svým manželem. Jak dlouho tam míní zůstat, nesdělila.

Po páteční schůzce s kubánským chargé d'affaires v ČR Davidem Paulovichem místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková tvrdila, že kromě příbuzných dostanou víza i poslanci, kteří se na Kubu rovněž chystají. Kuba podle Buzkové rovněž slíbila, že příbuzným nebude bránit v kontaktu s vězni a rovněž že oba zadržení nebudou mít problémy ani v kontaktu s českým zastupitelským úřadem.

Buzková: Chceme je přivézt do Prahy
Aby měla cesta české delegace na Kubu nějaký efekt, je podle Buzkové nezbytně nutné, aby kubánská strana oficiálním způsobem specifikovala právní charakter obvinění vůči zadrženým. "Jinak by samozřejmě jednání parlamentní delegace na Kubě neměla význam," zdůraznila Buzková.  Kubánská strana podle ní navrhne, s kým by měla delegace na Kubě možnost jednat s tím, že cílem jednání bude propuštění zadržených. "V podstatě byli bychom rádi, kdybychom je (Pilipa a Bubeníka) mohli přivézt do Prahy," řekla.

Se zprávou, že Kuba povolila cestu české delegaci na Kubu, přišel v pátek časně odpoledne komunistický poslanec Miloslav Ransdorf. Víza budou zdarma, uvedl Ransdorf. Podle něho i podle Buzkové se nyní čeká pouze na stanovení termínu příjezdu českých poslanců do Havany, kde by se měli setkat se členy kubánského parlamentu.

Rozhovor s manželkou Ivana Pilipa Lucií naleznete ZDE.
Ransdorf: Kuba postupovala podle svých zákonů
Ransdorf věří, že jednání představitelů českého a kubánského parlamentu mohou být úspěšnější než komunikace na jiných úrovních. Nesouhlasí s tvrzením, že kubánský parlament je "formální" institucí bez pravomocí. "Kubánský režim není vysloveně autoritářský, jde o pokus o přímou demokracii," uvedl Ransdorf.

Podle Ransdorfa Kuba postupovala při zadržení Ivana Pilipa a Jana Bubeníka podle svých zákonů . "Jak jsem byl informován, o porušení kubánských zákonů šlo a také tedy kubánská strana postupuje v duchu svého vlastního práva," odpověděl Ransdorf na otázku, co vyplývá z materiálů, které mu byly kubánskou stranou předány.

Kavan žádá o pomoc jiné země. Co zmůže třetí strana?
Ministr zahraničí Jan Kavan, který kvůli případu Ivana Pilipa a Jana Bubeníka v pátek předčasně ukončí lázeňskou léčbu a pozdě večer se  vrátí do Prahy, rozešle dopisy ministrům zahraničí řady zemí, jak jej tím ve čtvrtek pověřila vláda. Kavan také osloví všechny země Evropské unie a kandidátské země, asijské země a většinu latinskoamerických zemí.

Kavan Ministr již ve čtvrtek požádal dopisem o pomoc chilského prezidenta Ricarda Lagose, mexického ministra zahraničí Jorgeho Castaňedu i EU. 

Mnozí politici a pozorovatelé se již řadu dní shodovali na tom, že v patovém havansko-českém konfliktu by mohla určitým způsobem pomoci právě třetí strana.

Na internetu lze podepsat petici za propuštění Pilipa a Bubeníka

Na internetu se ve čtvrtek ráno objevila výzva požadující okamžité propuštění poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka, kteří jsou již týden vězněni na Kubě.

Petici mohou lidé podepsat na adrese www.posletejedomu.cz. Po 15. hodině bylo pod peticí 133 podpisů.
  
Až bude pod peticí dostatečný počet podpisů, bude odeslána kubánským úřadům, slibují v textu její autoři.

Želízko v ohni - Slovensko?
V pátek ráno ministr zahraničí vyjádřil v Českém rozhlasu naději, že určitou roli by ve vyřešení krize mohlo sehrát i Španělsko, které ma na Kubě velký vliv a Slovensko, které údajně České republice nabídlo, že kubánským úřadům předá dokumenty týkající se uvěznění obou mužů.

"Jsme ochotni kdykoliv pomoci, jakmile nás o to česká strana požádá," řekl ČTK mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel v reakci na Kavanova slova.

Slovenský tisk připomněl dobré vztahy Bratislavy s Havanou za předchozí i nynější vlády. Slovensko má dobré kontakty s Havanou v oblasti nejen hospodářství, ale i školství a kultury.

Uvěznění českých občanů za kontakty s kubánskými disidenty veřejně na Slovensku odsoudila zatím jen pravice v široké vládní koalici, tedy křesťanští demokraté a Demokratická strana.

Havlův tajný plán
Do případu hodlá zasáhnout i český prezident Václav Havel. Ten však zatím tají, jakým způsobem se o propuštění českých občanů zasadí. "Já tu situaci dost důkladně sleduji a různé kroky jsem podnikl, podnikám a budu podnikat, ale nezdá se mi dost produktivní o nich předem mluvit," sdělil na letišti v Praze prezident před odletem na schůzku prezidentů visegrádské skupiny do Polska.

Patová situace trvala sedm dní
Až do pátku se v případu zadržených Čechů nic nedělo. Ve čtvrtek vypršela již třetí 72hodinová lhůta, během níž měl kubánský prokurátor rozhodnout, zda budou čeští občané propuštěni či zda na ně bude uvalena vazba. Jedinou reakcí Havany však až do pátku bylo, že se pokusila vrátit českým úřadům dvě protestní nóty vyzývající k okamžitému propuštění vězněných Čechů.

Lucie Pilipová před odletem na Kubu, kde je vězněn její manžel Ivan Pilip.

Lucie Pilipová před odletem na Kubu, kde je vězněn její manžel Ivan Pilip.

Lucie Pilipová a Martin Bubeník před odletem na Kubu, kde je vězněn Ivan Pilip a Jan Bubeník.

Lucie Pilipová a Martin Bubeník před odletem na Kubu, kde je vězněn Ivan Pilip a Jan Bubeník.

Lucie Pilipová před odletem na Kubu, kde je vězněn její manžel Ivan Pilip.

Lucie Pilipová před odletem na Kubu, kde je vězněn její manžel Ivan Pilip.

Lucie Pilipová před odletem na Kubu, kde je vězněn její manžel Ivan Pilip.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...