Americký prezident Bush posledních pět let nevzal golfovou hůl do ruky. Vyjadřuje tak solidaritu s padlými a jejich rodinami. | foto: Profimedia.cz

Bush vyjadřuje úctu padlým v Iráku, přestal hrát golf

  • 79
Americký prezident Bush už pět let nesáhl na golfové hole. Je to jeho způsob, jak uctít padlé vojáky v Iráku, prozradil v rozhovoru pro server Politico. Sportu jako takového se ale nevzdal. Nyní jezdí na kole.

Bush se rozhodl vzdát oblíbeného sportu krátce po invazi do Iráku. 19. října 2003 přišla zpráva o bombovém útoku, při kterém zahynul vysoký představitel OSN Sergio Vieira di Mello a dvanáct dalších lidí.

"Zrovna jsem hrál golf - myslím, že jsem byl v centrálním Texasu. Odešel jsem z hřiště a řekl si, že už to za to prostě nestojí," vyprávěl prezident.

"Nechci, aby některá matka, jejíž syn zrovna mohl padnout, viděla velitele, jak hraje golf," vysvětlil Bush pro Politico motivy gesta, které považuje za solidární.

“Cítím, že dlužím rodinám, abych s nimi byl solidární, jak je nejvíc možné. A myslím, že hrát golf během války je prostě špatný signál," dodal.

Historik amerického prezidentského úřadu Robert Dallek tvrdí, že téměř všichni prezidenti za poslední století byli pravidelnými hráči golfu. Vášeň Dwighta Eisenhowera byla dokonce tak nutkavá, že ho demokraté kritizovali za zanedbávání pracovních povinností.

Bushovo rozhodnutí ukazuje podle Dalleka prezidentovu povrchnost. "To je jeho představa oběti, přestat hrát golf?" ptá se.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video