Francouzský prezident François Hollande na zasedání Francouzské ekonomické a

Francouzský prezident François Hollande na zasedání Francouzské ekonomické a sociální rady (12. června 2012). | foto: AP

Hollande bude mít volné ruce, glosuje Británie francouzské volby

  • 9
Absolutní většina pro Hollandovy socialisty, úspěch mladé Marion Maréchalové-Le Penové, ale také propadák strany UMP bývalého prezidenta Sarkozyho a prohra bývalé prezidentské kandidátky Ségolene Royalové. Tato témata se nejčastěji objevují v reakcích britských novin na volby ve Francii.

"Volby byly hlasitou podporou prorůstových opatření načrtnutých prezidentem Hollandem," píše na svém webu stanice BBC. Dodává také, že jde opět o zdůraznění trendu, kdy se lidé napříč Evropou odvracejí od politiky škrtů. Právě britský premiér David Cameron společně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou prosazují přísná úsporná opatření jako lék na krizi.

Další zástupce ostrovního tisku, deník The Telegraph, na svých stránkách věnuje celý článek dvaadvacetileté Marion Maréchalové-Le Penové, úspěšné kandidátce ultrapravice. "Marion Le Penová se stala nejmladší francouzskou poslankyní v moderní historii," stojí v titulku.

Telegraph také zmiňuje, že oslavy lehce ztrpčoval fakt, že šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, která je tetou mladé Marion, se do Národního shromáždění nedostala o pouhých sto deset hlasů. Zajímavá je reakce otce Marion: "Jedna má část je šťastná, ale druhá trpí," řekl Telegraphu.

Volná ruka pro Hollanda, ale i připomenutí "Twittergate"

The Independent se soustředí na úspěch strany Národní fronta. Připomíná, že strana, kterou zakládal Jean-Marie Le Pen, otec současné předsedkyně strany Marine a dědeček nejmladší členky dolní komory parlamentu Marion, které nesou shodné příjmení, uspěla naposledy v polovině osmdesátých let.

"Triumf Hollandových socialistů dává prezidentovi volnou ruku k implementaci anti-škrtacích opatření," píše titulek Daily Mailu. Článek se také zmiňuje o úspěchu Národní fronty, ale mimo jiné i o propadáku strany bývalého prezidenta Sarkozyho UMP. Ztráta skoro stovky křesel v dolní komoře parlamentu oproti situaci v době Sarkozyho prezidentského mandátu ukazuje přesun moci k levici.

Mimo jiné se Daily Mail, podobně jako většina zástupců britského zpravodajství, věnuje prohře bývalé prezidentské kandidátky Ségolene Royalové. Bývalá životní partnerka současného francouzského prezidenta neuspěla ve volbách v okrsku La Rochelle, což si přála i současná přítelkyně Hollanda Valerie Trierweilerová.

Ta ve svém příspěvku na sociální síti řekla, že by raději viděla v parlamentním křesle oponenta Royalové, ačkoliv právě prezident Hollande naopak podpořil Royalovou. Spojením názvu stránky a aféry Watergate pak vznikla "aféra Twittergate".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video