Britské břehy drtí 25letá vichřice

  • 3
Západní britské pobřeží právě čelí bouři, která se podle expertů opakuje nejvýše čtyři krát za století. Vítr dosahuje rychlosti přes 120 kilometrů v hodině. Vlny se zvedají vysoko nad vlnolamy a zaplavují pobřežní silnice, parkoviště a ulice.

Silný vítr se navíc spojil s obdobím přílivu. Walesu a zejména anglickému poloostrovu Cornwall proto hrozí velké záplavy.

Prakticky v celém cornwallském vévodství úřady vyhlásily pohotovost. Zatím bylo evakuováno několik desítek lidí.

Meteorologové bouři včas předpověděli, nevyžádala si proto zatím žádné oběti. Byly však zničeny nebo přerušeny některé pobřežní úseky silnic, což je na úzkém poloostrově značná komplikace. Na některých místech voda zaplabvila příliš blízko zaparkovaná auta.

 

 

Mohutné vlny se 28. října rozrážely o ochrannou zeď u železniční stanice ve městě Dawlish na jihozápadě Anglie. Údajně nejhorší záplavy za posledních 30 let způsobené nezvykle vysokým přílivem zatopily v oblasti mnoho obydlí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Meteorolog

Video