David Davis

David Davis | foto: Profimedia.cz

Brexit spustíme do konce března, prohlásil Davis po schůzce s Ficem

  • 64
Británie aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení země z EU do konce března. Po schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem to v Bratislavě řekl britský ministr pro brexit David Davis. Spekulace o omezení volného pohybu osob pro nové imigranty z EU již dnem zahájení jednání o brexitu přirovnal k mediálním fámám.

Londýn hodlá oficiálně spustit vyjednávání o podmínkách zrušení členství v EU ve zmiňovaném termínu i po rozhodnutí horní komory britského parlamentu, která tento týden i přes odpor vlády premiérky Theresy Mayové schválila dodatek k návrhu zákona o takzvaném brexitu ohledně vypracování návrhu garance práv občanů unie.

„Vyvineme maximální úsilí, aby jednání (o brexitu) byla úspěšná pro obě strany a abychom zažehnali hrozby, že budou v dalších zemích povzbuzeny síly ohledně vystoupení (z EU),“ řekl Davis (jeho profil najdete zde). Dodal, že jednání by se měla zaměřit na to, aby obyvatelé EU nyní žijící v Británii a Britové v EU měli stejné výhodné podmínky pro svou práci či studium.

Davis nepotvrdil informace britského listu The Daily Telegraph, že Londýn zahájením jednání o odchodu Británie z evropské osmadvacítky ihned ukončí volný pohyb osob pro nové imigranty z ostatních unijních zemí. „Myslím, že v každé zemi média zaplňují prostor fámami,“ řekl britský ministr (více zde).

Cesta k brexitu

Fico před novináři zopakoval svůj dřívější názor, že Británie by neměla vyjít z jednání o brexitu vítězně. „Velmi nám záleží na tom, aby rozhovory mezi Británii a Evropskou unií neskončily tak, že Británie bude mít z toho jen výhody a Evropská unie pouze nevýhody. To by mohlo povzbuzovat další země, aby organizovaly referenda (o vystoupení z EU),“ řekl Fico. Dodal, že je ale třeba vzít na vědomí, že do budoucna budou existovat omezení ohledně příchodu cizinců do Británie.

Mayová přemlouvá Skotsko

V souvislosti s brexitem se řeší také otázka budoucnosti Skotska. Mayová v pátek na kongresu skotské odnože své Konzervativní strany vyzvala skotské nacionalisty, aby přestali usilovat o odtržení od Británie. Zatímco Skotská národní strana (SNP) se podle ní soustřeďuje na dosažení nezávislosti země, logickou volbou pro Skoty je setrvání v Británii. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová připouští konání dalšího referenda o nezávislosti v reakci na odchod Británie z EU, který si podle ní Skotové nepřejí.

Mayová vyzvala skotské konzervativce, aby „jasně a hlasitě“ usilovali o zachování „drahocenné unie“. Za svůj zásadní úkol považuje, aby Anglie, Skotsko, Wales a Severní Irsko „odešly z EU jako jediné Spojené království a prosperovaly mimo EU jako jediné Spojené království“.

Právě brexit je však pro SNP, která je nejsilnější formací ve skotském parlamentu, hlavní motivací pro uspořádání nového referenda o nezávislosti. Zatímco celá Británie totiž v loňském plebiscitu podpořila vystoupení z EU v poměru 52 ku 48 procentům, voliči ve Skotsku byli výrazně proti a 62 procent z nich podpořilo setrvání království v unii.

Sturgeonová a její spojenci hrají podle Mayové kolem nového referenda „politické hry“ a jsou myšlenkou na odchod z Británie „posedlí“. Během svého projevu se ministerská předsedkyně zmínila o některých výdobytcích minulosti, které dali světu Skotové žijící v Británii, o budoucnosti země po odchodu z EU se však téměř nevyjadřovala.

Skotští nacionalisté s nelibostí sledují, jak Mayová vede Británii k „tvrdému“ brexitu zaměřenému na omezení počtu přistěhovalců z unijních zemí i za cenu rizika potenciálního ukončení volných obchodních vztahů se zbývajícími 27 státy EU. Sturgeonová tvrdí, že v závislosti na vývoji rozhovorů o nové podobě vztahů Británie a EU je uspořádání referenda o skotské nezávislosti pravděpodobné.

Skotové již o této věci rozhodovali v roce 2014, kdy se 55 procent lidí vyslovilo pro setrvání ve svazku s Británií.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video