Bezpečnostní síly s podporovatelé bývalého prezidenta Bolívie Eva Moralese se...

Bezpečnostní síly s podporovatelé bývalého prezidenta Bolívie Eva Moralese se přetlačují v ulicích Sacaby. (15. listopadu 2019) | foto: Danilo BalderramaReuters

Nepokoje v Bolívii nepřestávají, vyžádaly si už pět mrtvých a 75 zraněných

  • 36
Střety mezi bolivijskými bezpečnostními silami a zastánci bývalého prezidenta Eva Moralese si v pátek ve městě Sacaba vyžádaly nejméně pět mrtvých a 75 zraněných. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na ředitele místní nemocnice. V ulicích jsou příznivci bývalého prezidenta Moralese, který před týdnem rezignoval.

Většina mrtvých a řada zraněných byla podle ředitele zasažena kulkami. Svědci uvedli, že policie spustila střelbu na demonstranty požadující Moralesův návrat z exilu v Mexiku. Morales stál v čele Bolívie jako první indiánský prezident téměř 14 let. V říjnu byl zvolen na další funkční období, které mělo začít v lednu.

Opozice ale volby považuje za zmanipulované a neuznala je ani Organizace amerických států (OAS), která je na místě sledovala. V Bolívii krátce po volbách propukly nepokoje, které vyústily v Moralesovu demisi. 

Exprezident tvrdí, že ho k tomuto kroku přinutila armáda a výhrůžky, které společně s představiteli své levicové strany Hnutí za socialismus (MAS) dostával po volbách.

Po rezignaci 10. listopadu prezidenta Eva Moralese se v Bolívii vytvořilo mocenské vakuum na nejvyšší politické úrovni. Své funkce společně s Moralesem složili i předsedové obou komor parlamentu. Zemi vede druhá místopředsedkyně Senátu Jeanine Áňezová. Jako jediná členka vedení parlamentu neodstoupila. 

Latinské jaro a úprk do ciziny

Morales rezignací reagoval na výzvy velení armády a policie, aby tím uklidnil masové protesty. Ty v jihoamerické zemi zažehly zhruba před měsícem podezřelé okolnosti prezidentských voleb. Nyní jsou v ulicích příznivci bývalého prezidenta. 

Bolívijský prezident Morales ustoupil demonstrantům a oznámil demisi

Nepokoje v Latinské Americe analytici přirovnávají k arabskému jaru, protože Morales utekl do ciziny jako svého času tuniská hlava státu Zín Abidín bin Alí. I nynější latinskoamerické protesty se navíc rychle přelévají přes hranice. A také se opět spekuluje o vměšování velmocí.

„Nepokoje v jižní Americe jsou již srovnávány s arabským jarem,“ napsal na analytickém webu The Conversation Lenin Cavalcanti Guerra z univerzity v kanadském Saskatchewanu. Jako arabské jaro se označují povstání v severní Africe a na Blízkém východě v letech 2010 a 2011. Ty odstartovaly pád vládců Tuniska, Egypta a Libye a zažehly občanské války v Sýrii a Jemenu.

10. listopadu 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video