Blair by měl odejít, soudí Britové

  • 21
Šestačtyřicet procent britských voličů je přesvědčeno, že premiér Tony Blair, který je kritizován kvůli své irácké politice, by měl odejít z funkce ještě před příštími parlamentními volbami. Vyplývá to z ankety, kterou dnes zveřejnil list The Sunday Times.

Dvaadvacet procent dotazovaných odpovědělo, že by měl odejít brzy po volbách, a 20 procent tvrdilo, že by měl zůstat premiérem, jestliže jeho Labouristická strana zvítězí.

Volby se podle všeho budou konat na jaře příštího roku. Blair už dal najevo, že se chce ucházet o další mandát v čele vlády.

Premiérova oblíbenost je na sestupu od začátku intervence v Iráku. Míra jeho
popularity je nyní na nejnižší úrovni za celou dobu jeho vládnutí.

Třiadevadesát procent dotazovaných voličů si myslí, že válka proti Iráku Blairovi politicky uškodila.

Členové jeho strany i někteří členové vlády mu vytýkají, že se příliš přimkl ke stanovisku Spojených států vůči Iráku a že přijal za svůj také jejich postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu.

Hoon a Straw: Blair by měl zůstat
Britští ministři obrany a zahraničí Geoff Hoon a Jack Straw však v neděli jednoznačně odmítli spekulace, že by šéf vlády Tony Blair měl rezignovat.

"Dnes máme potíže, ale lidé se v našem premiérovi Tonym Blairovi mýlí, pokud se domnívají, že uteče před svou odpovědností," řekl Straw rozhlasové stanici BBC.

Spekulace o možné Blairově rezignaci podnítil v sobotu vicepremiér John Prescott v rozhovoru pro list The Times, v němž naznačil, že ve vládě probíhají diskuze na téma případného premiérova odchodu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video