VIDEO: Na berlínském koupališti se strhla rvačka, pustilo se do sebe sto lidí

  • 527
Nevinná zábava s vodními pistolemi vyeskalovala na berlínském koupališti v hromadou bitku až stovky mužů. Ochranka koupaliště se situaci snažila uklidnit, ale neúspěšně. Potyčku vyřešili až přivolaní policisté, kteří přijeli v 13 policejních vozech.

Útočníky měli být podle Bild.de mladí muži s migračním původem. Podle dostupných informací počet útoků podobného typu v Německu v současné době přibývá.

Potyčka začala nejdříve nevinnou zábavou, během které si dvě skupiny mužů hrály s vodními pistolemi. Po chvilce se ale zábava změnila ve verbální útoky a následně vyvrcholila ve fyzické násilí.

Ochranka koupaliště se sice snažila situaci uklidnit, ale proti rozzuřenému davu neměla šanci. Muži napadli i členy ochranky a jeden z nich skončil kvůli zranění v rukou lékařů, uvedl o tom server Taggespiegel. Situaci vyřešil až příjezd 13 vozů policejních jednotek.

Na záběrech, které obletěly sociální sítě, je vidět až stovka mladých mužů, kteří spolu zápasí. Jsou vidět údery pěstí a kopy do ležících těl. Kromě násilí video obsahuje také záběry na zděšené matky a děti přihlížející celé potyčce.

Deník Bild upozornil také na to, že muži, kteří se potyčky účastnili, měli být ve věku 15 až 23 let a měli mít migrační kořeny.

Útoků na německých koupalištích přibývá

V rámci tohoto případu se list spojil s Rainerem Wendtem, šéfem policejních odborů. „Tady integrace naprosto selhala,“ vyjádřil se k celé situaci Wendt.

Německo teď řeší to, jestli šlo o ojedinělý případ. Podle Wendta tomu tak bohužel není a podobných útoků tamní policie v poslední době zaznamenala hned několik.

Další incidenty, ke kterým došlo na německých koupalištích a pachateli měli být lidé s migračním pozadím, se staly např. v bavorském městě Lauf, v Kolíně nad Rýnem nebo ve Stuttgartu. V posledních dvou zmíněných městech mělo dojít i k sexuálnímu násilí.

Šéf berlínské policie se obává toho, že s přicházejícím létem a teplým počasím by počet konfliktů na veřejných koupalištích mohl stoupat.

Útok na berlínském koupališti zkritizoval i poslanec Bundestagu za CDU Kai Wegner. Mluvil o potřebě vytvoření bezpečného prostředí ve veřejných prostorech, které jsou určeny pro rodiny s dětmi. „Koupaliště musí být místem pohody pro rodiny s dětmi. Neuvěřitelné záběry z víkendu se nesmí opakovat.“ dodal Wegner.

Na německé univerzitě muž pobodal čtyři lidi. Další útok zastavili studenti

K situaci se vyjádřil Philip Amthor expert na vnitřní záležitosti z Křesťanskodemokratické unie (CDU). „Tyto snímky jsou šokující. Organizátoři mají v první řadě odpovědnost za to, aby se koupaliště nestala místem bez zákona,“ řekl Amthor.

Po víkendovém konfliktu se tak znovu otevírá otázka toho, jak úspěšná byla integrace migrantů z Blízkého východu, kteří se do Německa dostali během migrační krize v roce 2015.


Video