V řece v Bilbau pluje hlava topící se dívky. Socha znepokojuje kolemjdoucí

  • 26
V řece ve španělském městě Bilbao se doslova přes noc objevila obří hlava topící se dívky. Jde o dílo od mexického umělce, které má upozorňovat na téma udržitelnosti. Dívka s nepřítomným pohledem vzbudila ve městě pozdvižení, mnohé kolemjdoucí znepokojuje.

„Nejprve jsem z ní byla trochu ve stresu, ale teď už z toho sálá jenom smutek,“ sdělila pro agenturu Reuters své dojmy Triana Gilová, jedna z kolemjdoucích. „Nevypadá ani ustaraně, na to, že se topí,“ dodala.

Sochu tonoucí dívky vytvořil mexický umělec Ruben Orozco. Nazval ji „Bihar“, baskicky „Zítra“. Dílo se v řece Nervión objevilo v noci ze středy na čtvrtek, spustili ho z lodi. Je součástí kampaně nadace BBK, má pozvednout debatu o udržitelnosti. „Cílem je, aby si lidé uvědomili, že naše činy nás mohou potopit, nebo nás udržet nad vodou,“ řekl umělec španělskému zpravodajskému webu Nius.

Jedna z kolemjdoucích automaticky předpokládala, že socha má připomínat nějakou tragickou událost. „Dnes jsem se dozvěděla, že to o tom není. Ale myslím, že soše může každý přidat svůj vlastní význam,“ tvrdí.

Tonoucí dívka však není v Bilbau prvním počinem od tohoto umělce. Před dvěma lety se v místním parku objevila socha osamělé ženy sedící na lavičce. Dílo se jmenovalo „Neviditelná samota“ a zažehlo diskuzi o osamělých životech některých starších lidí. 


Video