Hugo Chávez

Hugo Chávez | foto: AP

Běž do práce, řekl Chávez velvyslanci a obnovil diplomatické styky s Kolumbií

  • 3
Venezuela obnovuje diplomatické vztahy s Kolumbií, které zamrzly po nedávném nařčení Bogoty, že Caracas dodává zbraně kolumbijským povstalcům. Prezident Hugo Chávez ragoval stažením svého velvyslance z Kolumbie. Nyní ho posílá zpět, uvedla agentura AP.

"Jdi zpátky do Bogoty, Gustavo. Vrať se do práce, máš jí hodně," řekl podle televize BBC Chávez velvyslanci Gustavu Marquezovi. "Rozhodně nemáme v plánu ukončení našich vztahů s Kolumbií," dodal.

Chávez svého ambasadora v Kolumbii odvolal před 11 dny a v televizním projevu obvinil vládu kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho z nezodpovědného chování. Kolumbijský viceprezident totiž prohlásil, že jeho vláda vyšetřuje, jak se venezuelské protitankové zbraně zakoupené od Švédska dostaly do rukou Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). - čtěte Chávez kvůli sporu o zbraně přerušil diplomatické styky s Kolumbií

Prezident nejprve reagoval prohlášením, že neexistuje jediný důkaz, že by šlo skutečně o výzbroj z Venezuely. Později uvedl, že zbraně ukradli marxističtí rebelové na námořní základně Venezuely v roce 1995.

Napětí mezi Venezuelou a Kolumbií kromě incidentu se zbraněmi zvyšuje v poslední době i jednání Bogoty s Washingtonem o dlouhodobém pronájmu sedmi kolumbijských vojenských základen Američanům. - přečtěte si Spojené státy posouvají Jižní Ameriku k válce, prohlásil Chávez

Povstalci z FARC bojují s kolumbijskými vládními jednotkami již 45 let. Spojené státy organizaci považují za teroristickou. Původně marxistická skupina se nyní živí především prostředky získanými z obchodu s drogami.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video