Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v obležení krásek na „vídeňském plese“ v Minsku. Současná předsedkyně parlamentu a jeho potenciální nástupkyně Natalia Kočanovová druhá zleva. (28. prosince 2019) | foto: Profimedia.cz

Lukašenko si pěstuje následnici. Jde mu o přežití, říká běloruský politolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Alexandr Lukašenko sice oznámil, že příští rok se opět chystá kandidovat na prezidenta, na jeho sedmý mandát ovšem možná nedojde. „Na stole je scénář, že kandidovat nebude a místo něj nastoupí jiná loajální figura,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz běloruský opoziční politolog Andrei Yeliseyeu.

Dnes se všude píše o ruských prezidentských volbách, ale koncem února se volilo i v Bělorusku, a to do parlamentu. Dočkali jsme se nějakého překvapení?
Ne. Bylo dopředu jasné, že běloruský režim ohlásí vysokou volební účast a mnozí novináři s téměř stoprocentní přesností předem uhádli, kteří kandidáti budou do parlamentu zvoleni nebo spíše vybráni. Volební proces byl pod velmi přísnou kontrolou. Zajímavé je, že státní administrativa ohlásila volební účast sedmdesát procent, ale z oficiálních záběrů v televizi je patrné, že k volbám dorazilo hrozně málo lidí. Ani propaganda tak nedokázala vytvořit iluzi masivní účasti, kterou se honosila.

Ruská anexe Běloruska? Nevylučuji, že k tomu jednou dojde. Ale na druhou stranu nevidím žádný naléhavý důvod, proč by k tomu dnes Kreml měl přistoupit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video