Belgické úřady potrestaly druhého nejvýše postaveného policistu v zemi. Za smrt Slováka Jozefa Chovance, který zemřel po policejním zásahu na letišti v roce 2018, přijde šéf letištní policie André Desenfants na dva měsíce o část platu a pět let nebude moci být povýšen. (23. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Za smrt Slováka v Belgii potrestaly úřady šéfa letištní policie. Přijde o plat

  • 40
Belgické úřady potrestaly druhého nejvýše postaveného policistu v zemi. Za smrt Slováka Jozefa Chovance, který zemřel po policejním zásahu na letišti v roce 2018, přijde šéf letištní policie André Desenfants na dva měsíce o část platu a pět let nebude moci být povýšen. Své funkce se vzdal už loni.

Chovanec zemřel v únoru 2018 po potyčce s policií na letišti v Charleroi, které leží asi 50 kilometrů jižně od Bruselu. Slovák zemřel v nemocnici poté, co si podle policie sám způsobil těžká zranění v cele předběžného zadržení.

Posun v hodnocení případu přinesl videozáznam zveřejněný loni v srpnu. Na záběrech bylo vidět, jak policisté na Chovancovi více než čtvrthodiny klečeli a jedna z policistek hajlovala, zatímco její kolegové se tomu smáli.

Slovenská diplomacie si letos v únoru stěžovala na pomalé vyšetřování případu, který vyvolal také vnitropolitické spory v Belgii.

Ministři vnitra a spravedlnosti nyní rozhodli podle listu La Derniere Heure o trestu pro Desenfantse, který jako ředitel belgické správní policie odpovídá i za činnost strážců zákona na letištích. Za svá pochybení v Chovancově případu přijde na dva měsíce o část platu, která činí přibližně 1 500 eur (38 000 korun).

Čtvrt hodiny v policejním klinči a hajlování. Belgie řeší smrt zadrženého Slováka

Zmínka o tomto trestu zůstane v jeho osobní složce následujících pět let, což mu po tuto dobu znemožní služební postup. Desenfants již loni v srpnu dočasně kvůli vyšetřování případu svou funkci opustil. Tvrdil tehdy, že neměl o případu všechny informace a ve chvíli, kdy se o průběhu zásahu dozvěděl, jednal podle toho.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video