Barcelona se proměnila v pevnost

Dveře autobusu se pohostinně otevřou, ale vstoupit se do nich nesmí – aspoň do té chvíle, než novinář projde prohlídkou. Provedou ji dva nenápadní policisté, kteří se zničehonic vynoří u autobusu, jenž zastavil uprostřed Barcelony. Je to jen první z kontrol, jimiž se prochází na cestě do tiskového centra evropského summitu.

Až u něj člověk vidí, jak moc jde do tuhého: dějiště summitu na vyprahlém okraji města izolují od zbytku světa betonové bloky, ocelové bariéry, policisté a obrněné vozy. Nad městem přelétají vrtulníky a v pohotovosti jsou i stíhačky F-16 a válečné lodi.

Místním obyvatelům se taková přehnaná bezpečnost příliš nelíbí. „Tak oni přijedou sem, aby jednali o nás a o naší budoucnosti – a schovají se přitom do bunkru,“ stěžuje si jeden z nich. A sám starosta města ujišťuje, že jindy Barcelona taková není.

Osm tisíc policistů však nedbá na stížnosti obyvatel. Důvodů k nervozitě má dost. Nejen kvůli baskické ETA, která údajně chystala na dobu summitu atentáty.

Problémem jsou i různí odpůrci unijních opatření, kteří už od čtvrtka demonstrují ve městě. Statisícový protest odborářů sice ve čtvrtek proběhl klidně a také demonstraci stovek odpůrců rychle 'ukáznily' policejní obušky.

DÁLE ČTĚTE

Jednání v Barceloně provázejí protesty

Česko prošlo křtem v EU


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video