Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řev zraněných vojáků. Čeští medici v Bachmutu riskují život, aby zachránili jiné

Bachmut (Od zpravodaje MF DNES) - Okna nemocnice v ukrajinském Bachmutu se třesou pod ruským ostřelováním. Medici sundávají z těl raněných zakrvácené vesty, stříhají potrhané uniformy, čistí rány a snaží se ty v kritickém stavu alespoň stabilizovat. Mezi zdravotníky působí i skupina Čechů.
Raněných přibývá. Jedna sanitka za druhou přiváží z fronty těžce zraněné vojáky.

Raněných přibývá. Jedna sanitka za druhou přiváží z fronty těžce zraněné vojáky. | foto: Tomáš Kolařík

Jedna sanitka za druhou přiváží z fronty těžce zraněné vojáky, mají střelná zranění a těla zmrzačená výbuchy granátů. Snad nikde na světě není taková koncentrace těžce zraněných vojáků, ale i civilistů, než právě na tomto úseku donbaské fronty.

A právě na chodbě této nemocnice slyším češtinu. Po měsíci potkávám skupinu pěti Čechů, se kterými jsem zahájil cestu na Ukrajinu. Já jsem zamířil do Chersonu, oni školit ukrajinské vojáky „bitevní“ první pomoc – a osud nás opět spojil na tomto tragickém místě.

Velitel Čechů s přezdívkou Taylor mě uvádí do situace. „Včera zažil Bachmut největší bombardování, nemocnice praskala ve švech. Situace je tady fakt vážná.“ Chvíli nato přinášejí dva muži těžce zraněného vojáka. Míří s ním rovnou na sál. Spolu s doktory tam jdou také čeští medici. Opatrně ze dveří sleduji jejich práci.

Zápisky z fronty

Vojákovi z levé ruky mnoho nezbylo, v roztrhaném rukávu uniformy vidím zakrvácenou loketní kost, na které chybí maso. Na druhé lůžko vzápětí přinášejí dalšího raněného, který má po celém těle střelné rány. Sednu si na chodbě a slyším řev zraněných vojáků.

Po operaci, když se situace na chvíli uklidí, mi jeden z českých mediků s přezdívkou Mack ukazuje svoje zápisky z posledních dnů. Staly se hitem na Twitteru a dávají lidem možnost alespoň trochu pochopit, co se tu děje.

Mack už si stihl zapsat i poslední operaci. „Další zraněný je mladý kluk Kolja, má poranění ruky. Opět mě dostává, když se podívám na jeho zdravou ruku, kde je napsaný čas, kdy mu nasadili turniket – 17.32. Pohled na hodiny: 21.08 hod. Jo, tak dlouho trvá, než se k nám dostanou ranění.

Stříhám blůzu. Je to hrozný boj – vrstvy oblečení na rukávu jsou nasáklé krví a bahnem. Konečně se to povedlo. Jako by někdo vykousnul dvě třetiny předloktí, ven trčí rozlámané kosti. Vidím i tepnu. Na pokyn doktora Sergeje držím ruku za zápěstí, které je ledové, a za loket. Snažím se to co nejvíc natahovat. Ruka se zase začíná zkracovat.

Tři sta dnů války na Ukrajině. Rusové dále útočí na severu fronty

Sergej zašívá tepnu. Kontroluje ránu, zda tam nejsou kusy střepin, porovná kosti a vycpává hemostatiky. Kluk celou dobu mluví o tom, že zemře. Sergej ho rázným hlasem ujišťuje, že on se ještě potká se svojí rodinou a umírat rozhodně nebude. Dáváme dlahu a všímáme si, že na potrhaných prstech je na kraji prstu prstýnek. Sundávám ho a dávám sestře. Ta ho nasazuje Koljovi na levou ruku.“

Noci ve sklepě

Tihle Češi riskují vlastní životy, aby pomohli zachránit co nejvíce ukrajinských vojáků. Ukrajinci podle Taylora potřebují kromě humanitární a vojenské pomoci podporu především v záchraně zraněných.

9. prosince 2022

„My jsme se v rámci projektu Fénix-Perun věnovali především školení ukrajinských vojáků, aby zvládli poskytnout první pomoc na frontě. Tohle není běžná první pomoc, o které se učíme na základní škole. Pomoc ve stresu pod palbou, taková zranění při pohledu na něž by většina lidí omdlela, všudypřítomná smrt. A tady v Bachmutu to vidíme v brutální praxi,“ říká.

Když jim pozdě večer skončí práce na sále, jdou se ubytovat do studeného sklepa pod nemocnicí. Ve spartánských podmínkách přežívají několik týdnů. Prý si už prostory pod nemocnicí zútulnili, nepořádek zametli a krysy vyhnali. Společnost jim teď dělá smečka toulavých psů.

Rozstřílené sanitky

Taylor mi říká, že situace na frontě je nyní pro zraněné vojáky velmi těžká. „V posledních dnech udeřily tuhé mrazy. Podchlazení organismu u krvácejících zranění se výrazně podílí na snížení pravděpodobnosti přežití raněných. Proto je nejdůležitější zajistit rychlý transport do nemocnice. Z ledové země do tepla. Jde doslova o minuty.“

Okupovaný Mariupol je mrtvou zónou. Lidé tam žijí bez elektřiny, vody i tepla

Češi proto neváhali a zapojili se do evakuace raněných přímo z fronty. Dostali rozkaz k odsunu raněných z vesnice Klišivka. Taylor mi k tomu říká: „Když jsme přijeli na vrchol kopce, byli jsme na dostřel z ručních zbraní. Míjíme místo, kde je spousta aut vojenských záchranářů. Všichni v minulých dnech jeli evakuovat raněné. Bohužel jejich cesta skončila právě zde. Těla mrtvých řidičů i mediků zůstávají ve vozidlech.

Není šance je odsud dostat pryč. Auta nesou známky poškození od přímých zásahů děl. Přejíždíme rozstřílený železniční přejezd. Nesmím zpomalit, ale betonové panely trčí ze země pod úhlem pětačtyřiceti stupňů. Rozjel jsem to a Pathfinder je přelétl. Rusové se na něj snaží zaměřit palbu, a tak minometné granáty dopadají jen desítky metrů od nás. Přijíždíme do vesnice, která je kompletně zničená. Nakládáme dva raněné, tak jak bylo v ohlášce.

Poslední cesta nissanu

Všímám si dalších čtyř kluků v budově, jsou zřejmě ranění, ale není domluven jejich přesun. Každé zdržení znamená obrovské riziko, a tak je tam musíme prozatím nechat. Určitě se pro ně zkusíme vrátit. Otáčím auto, a když se rozjíždím, dopadá vedle do zahrádky 120mm granát z minometu. A další.

Zelenskyj letí do USA. Z návštěvy nevzejde nic dobrého, míní Kreml

Máme štěstí, že výbuchy utlumilo bahno a zdivo. Letíme po zledovatělém povrchu pryč a minomety po nás pálí. Tváře vyzvednutých vojáků jsou strnulé. Kluci nevěří, že přežijí cestu zpět. Když se blíží k přejezdu, kde trčí betonové bloky, zpomalujeme na třicítku.

Vsadím vše na dobrou konstrukci ochranného rámu a oplechování spodku vozidla. Auto to i tentokrát dalo. Klukům se ulevuje. Vtom vozidlo ztrácí výkon. Teď už jen dva kilometry kolem našich rozstřílených kolegů. V hlavě letí myšlenka, zda nissan nebude dalším vrakem v této zóně smrti. I tak se daří projet. Auto zpomaluje čím dál víc. Když sjíždí do Bachmutu, auto sotva jede....

Nedaleko od nemocnice už zůstává stát a není pochyb, že to byla jeho poslední cesta. Tváře zraněných se rázem mění ve spokojené. Uvědomují si, že dnes přežili. Teď prý v Česku iniciativa Dárek Putinovi bude vybírat na novou sanitu. V noci někdo jede pro ty zbylé raněné kluky, které už večer nebylo možné odvézt. Bohužel jsou všichni po smrti.“

16. prosince 2022

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Další let hrůzy. Turbulence zranily v letadle z Dauhá do Dublinu 12 lidí

26. května 2024  16:29

Dvanáct zraněných si v neděli vyžádaly turbulence v letadle společnosti Qatar Airways z Dauhá do...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  16:24

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

V hybridní válce jsou někteří politici v pozici užitečných idiotů, varuje expert

26. května 2024  16:24

Režim ruského prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě vede proti České republice hybridní válku,...

Rusko v noci udeřilo na západě Ukrajiny. Útok na hypermarket má 16 obětí

26. května 2024  7:20,  aktualizováno  16:20

Sledujeme online Počet obětí sobotního ruského vzdušného útoku na hypermarket v ukrajinském městě Charkov vzrostl na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...