Český premiér Andrej Babiš před sídlem OSN v New Yorku (23. září 2019). Vlevo...

Český premiér Andrej Babiš před sídlem OSN v New Yorku (23. září 2019). Vlevo ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, vpravo ministr životního prostředí Richard Brabec | foto: Reuters

Neměli bychom se strašit apokalypsou, reagoval Babiš na projev Grety

  • 848
Byl to zajímavý projev, ale myslím, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa. Tak reagoval český premiér Andrej Babiš na projev švédské aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku. Překvapil ho ale tón, který dívka na adresu státníků zvolila.

Šestnáctiletá aktivistka Thunbergová světové vůdce ve velmi emotivním proslovu zkritizovala za jejich nečinnost v boji proti změnám klimatu.

Podle Babiše státníkům Greta vyčinila. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ prohlásila mimo jiné mladá Švédka na summitu, který svolal generální tajemník OSN António Guterres.

„Bylo to zajímavé, samozřejmě. Byl jsem trochu překvapený tím tónem. Myslím si, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa a že vymřeme, když se nestaráme o klimatickou změnu,“ řekl Babiš českým novinářům v New Yorku.

Dodal, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy, ač v pondělí na summitu na rozdíl od Česka hovořily, naopak slova v činy neuvádí.

Babiš tak upozornil na fakt, který zmínila mimo jiné britská BBC, že státy jako Čína a Indie v pondělí v New Yorku prostor dostaly i navzdory tomu, že patří mezi největší znečišťovatele na světě. Vystoupila rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země má s plněním klimatických cílů také problémy.

V souvislosti s ochranou klimatu český premiér zmínil své pondělní jednání s prezidentem společnosti Microsoft Bradem Smithem. Babiše zaujaly u Microsoftu nejen technologie umělé inteligence ve zdravotnictví, ale také program Skype pro internetovou telefonii.

Vzali jste mi moje dětství a sny, prohlásila Thunbergová

Případné využití tohoto telefonního programu by pro Česko během jeho nadcházejícího předsednictví v Evropské unii v druhé polovině roku 2022 mohlo podle Babiše znamenat finanční úsporu a ušetřené lety českých úředníků do Bruselu. „A zároveň by byla ráda i Greta, která nám dneska (v pondělí) vyčinila, že se málo staráme o naši planetu,“ dodal premiér.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video