Premiér Andrej Babiš zahájil svou týdenní pracovní cestu po Asii v Singapuru,...

Premiér Andrej Babiš zahájil svou týdenní pracovní cestu po Asii v Singapuru, kde se setkal s prezidentkou Halimah Yacobovou. | foto: Vláda ČR

Babiš se vrací z Asie, jednal s prezidentem Indie o vzájemném obchodu

  • 45
Setkáním s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindou uzavřel v sobotu český premiér Andrej Babiš svou dvoudenní návštěvu Indie, která se uskutečnila v rámci týdenní cesty na jih Asie. Podobně jako v pátek s indickým premiérem Naréndrou Módím se rozhovor točil především kolem obchodu a konkrétních možností, jak vzájemnou výměnu posílit, řekl novinářům po setkání Babiš.

Kóvind navštívil Česko loni v září. Sešel se tehdy s prezidentem Milošem Zemanem, Babišem a dalšími politiky. Babiš v Dillí novinářům řekl, že sobotní schůzka na poslední navázala. „Tehdy jsem ho prosil, jestli by nám nemohl doporučit někoho do mezinárodní rady pro vědu a výzkum, to je na dobré cestě,“ řekl Babiš.

„Myslím, že jsme udělali maximum pro to, abychom připomněli v Indii Českou republiku, naše značky, naše lidi. Mluvili jsme o konkrétním byznysu,“ uvedl český premiér. Rozhovor se podle něj zaměřil na konkrétní firmy a záležitosti, na kterých by země mohly spolupracovat. „Doufám, že naše společná výměna bude ještě větší než doposud,“ dodal.

Babiš uskutečnil první premiérskou oficiální návštěvu z Česka v Indii od roku 2006, kdy zemi navštívil Jiří Paroubek. O pět let dříve byl v Indii jako premiér i nynější prezident Miloš Zeman. Z prezidentů do Indie cestoval v roce 1994 Václav Havel a o 11 let později Václav Klaus.

Po přijetí v prezidentském paláci Ráštrapati Bhavan v hlavním městě Dillí Babiš odcestuje do Prahy. Od pondělí postupně navštívil Singapur, Thajsko a Indii. Ve všech zemích se setkal s premiéry, v Singapuru i s prezidentkou. Cestu zaměřoval především na hospodářské vztahy, politickou delegaci doprovázelo 58 zástupců ze 42 firem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video