Extrémní deště vyhnaly v Austrálii desetitisíce lidí z domovů, je už 14 obětí

  • 0
Desítky tisíc Australanů musely opustit své domovy kvůli silným povodním. Ty si od konce minulého týdne vyžádaly podle nové bilance už 14 obětí. Přívalové deště nadále bičují východní pobřeží země, přesouvají se ze státu Queensland do sousedního Nového Jižního Walesu. Během středy by měly zasáhnout pětimilionové město Sydney.

„Tato událost postihla statisíce lidí,“ řekla ve středu ráno ministryně Nového Jižního Walesu pro nouzové situace Stephanie Cooková stanici ABC. „Ani náhodou to ještě neskončilo,“ upozornila.

Nejhorší povodně za desítky let. V Austrálii se musí evakuovat tisíce lidí

Meteorologický úřad varoval, že by se obyvatelé Sydney měli připravit na to, že během několika hodin naprší tolik vody jako jindy za celé měsíce - až 200 milimetrů. Průměrný úhrn srážek za březen je v Sydney 138 milimetrů. Přehradní nádrž Warragamba, která je hlavní zásobárnou vody pro Sydney, už ráno začala přetékat.

V severoaustralském městě Ballina bylo nutné evakuovat hlavní nemocnici, než povodňová voda vystoupá na nejvyšší úroveň. Ve městě Lismore o něco dál na sever, které záplavy postihly v úterý, obyvatelé čekali, až hladina vody opadne dostatečně na to, aby se k nim dostali záchranáři s nouzovými dodávkami základních životních potřeb.

Mezitím byla v Lismoru potvrzena čtvrtá oběť povodní. Je jí muž mezi 70 a 80 roky, jehož tělo bylo nalezeno v jeho zatopeném bytě, oznámila místní policie. Úřady očekávají, že ve městě Lismore a okolí bude mrtvých přibývat.

Z města přicházejí ale i zprávy o šťastných přeživších. Mezi nimi je také 93letá žena, které si všiml místní policista, když míjel její zatopený dům na člunu. Žena byla v nejvyšším patře, kde se držela na matraci na hladině vody jen několik centimetrů od stropu. Policista musel proplavat oknem, aby ji zachránil.

Zaplavena zůstává také řada předměstí třetího nejlidnatějšího australského města Brisbane, které leží asi 750 kilometrů severně od Sydney. V Brisbane během několika dnů napršelo 80 procent místního průměrného ročního srážkového úhrnu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video