Diskuze

Boj o Pacifik. Austrálie jde proti čínské expanzi v Tichomoří

Skupinka surfařů se zastaví na travnatém svahu a zvídavě si prohlíží velkou loď zaparkovanou dvě stě metrů od pobřeží. Nevšedně tvarované plavidlo narušuje pohádkové kulisy prosluněné australské pláže Bondi vymalované ostrými útesy a modrozelenými odstíny vod Tichého oceánu. Ošuntělá loď s ­francouzskou vlajkou nese na palubě speciální zařízení.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

Francie se geopoliticky opravdu snaží. Byla iniciátorem zásahu v Libyi, nyní má relativně velký kontingent v Sahelu. Výsledky jsou tristní.

0 0
možnosti
VN

Nikde jsem nezaznamenal jedinou zmínku o Velké Británii. Ono taky současná Royal Navy jsou jen trosky starého dobrého britského královského námořnictva. Francie na tom není na tom o mnoho lépe, ale alespoň mají snahu.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že si budeme muset zvyknout na "nové pořádky" co se týká námořních hegemonů a Británie, resp. UK už mezi ně nepatří. Je navíc otázka, jestli se dokáže vrátit. Nicméně je třeba jednoznačně pojmenovat hrozby, jako je Čína a Rusko. Rusko se dá celkem spolehlivě ovládat pomocí ekonomiky. Ale Čína je momentálně v situaci, kdy se v podstatě musí ohlížet trochu jen na USA. A zakrátko ani to ne. Teď je čas na spojenectví holt i s těmi Francouzi. Úplně ze všeho nejdůležitější je ale před touto hrozbou přestat zavírat oči.

4 0
možnosti