Policie zatýká zdravotní sestru Lucy Letbyovou v jejím domě v britském...

Policie zatýká zdravotní sestru Lucy Letbyovou v jejím domě v britském Chesteru. (3. července 2018) | foto: Reuters

„Já jsem zlo.“ Britská zdravotní sestra vraždila předčasně narozené děti

  • 58
Britská soudní porota v pátek uznala vinnou bývalou zdravotní sestru Lucy Letbyovou z vražd sedmi předčasně narozených dětí. Podle vyšetřovatelů vraždila v nemocnici v Chesteru na severozápadě Anglie v letech 2015 a 2016. Dětem do krevního oběhu vpichovala vzduch, inzulin či jiné látky. V moderních britských dějinách neexistuje podobný případ, uvedl portál BBC.

Třiatřicetiletá Letbyová u soudu v Manchesteru čelila celkem 22 obviněním a porota uznala vinu i v případě pokusů o vraždy dalších šesti dětí. Ve dvou bodech ji obvinění zprostila, v dalších bodech porotci ani po více než 100 hodinách dohadů nebyli schopni dojít k verdiktu. Výši trestu má soud oznámit v pondělí.

Kauza má své počátky v lednu 2015, kdy nemocnice v Chesteru začala pozorovat výrazný nárůst úmrtí nedonošených dětí a také případů, kdy novorozenci náhle upadali do bezvědomí. Šlo přitom o děti, které byly ve stabilizovaném stavu, ale pak se jejich zdraví nečekaně zhoršilo.

Obžaloba porotě vylíčila, že Letbyová děti trávila nejrůznějšími způsoby, často při nočních směnách. Některým vpichovala vzduch, jiným inzulin, někdy úmrtí předcházelo více pokusů o otravu. Žena veškerá obvinění odmítala a úmrtí miminek připisovala špatné hygieně a nedostatku pracovníků v nemocnici.

Jsem ďábel, udělala jsem to. Britská zdravotnice miminka týrala i opakovaně

Policie u ní nicméně při zatčení v roce 2018 našla ručně napsaný vzkaz, v němž stálo: „Schválně jsem je zabila, protože nejsem dost dobrá, abych o ně pečovala. Já jsem zlo. Udělala jsem to,“ uvádí agentura Reuters.

Letbyová v pátek u soudu nebyla, píše BBC. Verdikt si však přišly vyslechnout rodiny obětí. Někteří jejich členové na oznámení rozsudku reagovali rozrušeně. „Tohle nemůže být v pořádku,“ uvedla matka jedné z obětí. I podle soudce to byl nanejvýš hrozivý a zneklidňující případ.

11. října 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: nemocnice, Chester, Anglie

Video