Mám zájem zabít předáka nevěřících Bushe, tvrdil prý Abu Ali. Ilustrační foto | foto: Reuters

Americký soud usvědčil muže z příprav Bushovy vraždy

  • 79
Soud ve virginské Alexandrii shledal vinným Američana arabského původu ze spiknutí s cílem zavraždit prezidenta George Bushe. Muž je podle poroty členem Al-Kajdy. O výši trestu soud rozhodne zřejmě 17. února. Čtyřiadvacetiletému Abu Alimu hrozí dvacet let vězení až doživotí.

Odsouzený se brání tvrzením, že z něj přiznání vynutila mučením saúdskoarabská policie, která jej dopadla. Obhájci již oznámili, že se odvolají a udělají všechno pro to, aby byla prokázána nevina jejich klienta.

Policie zatkla Abu Aliho v červnu 2003 během studií v Saúdské Arábii. Tamní orgány jej pak držely dvacet měsíců ve vyšetřovací vazbě, než ho předaly do USA.

V saúdskoarabském vězení podepsal obsáhlé doznání, že navázal spojení s jednou z buněk Al-Kajdy a připravoval vraždu Bushe. Podle dalších bodů obžaloby se podílel na přípravě únosu letadla a poskytoval Al-Kajdě materiální podporu.

Po třech týdnech výpovědí u soudu a hodnocení důkazů americká porota shledala Abu Aliho vinným. Podle amerického práva rozhoduje v závažných případech nejprve porota pouze o vině či nevině, s určitým odstupem pak soud o výši trestu.

Rodina Abu Aliho se během procesu často modlila. Na vynesení rozsudku o vině ale nijak emotivně nereagovala.

Podle výpovědí v Saúdské Arábii debatoval Abu Ali s vysokými představiteli Al-Kajdy v Medině, jak by mohl Bushe zabít. Doslova prý uvedl: "Mám zájem zabít předáka nevěřících Bushe". Zvažoval nasazení odstřelovačů, sebevražedný atentát či únos letadla a jeho navedení na sídlo prezidenta.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video