Při násilnostech letos zemřelo v Afghánistánu 5 tisíc lidí včetně 300 zahraničních vojáků.

Při násilnostech letos zemřelo v Afghánistánu 5 tisíc lidí včetně 300 zahraničních vojáků. | foto: Reuters

Americká armáda chce až zdvojnásobit počet vojáků v Afghánistánu

  • 84
Americká armáda chce v nestabilním Afghánistánu posílit kontingent o 20 až 30 tisíc mužů. Řekl to šéf sboru náčelníků amerických ozbrojených sil Mike Mullen. Je si prý jist, že požadavek ve Washingtonu projde. Dosud USA počítaly s menšími posilami, vyslání 30 tisíc mužů by znamenalo takřka zdvojnásobení současného stavu.

Washington už dříve odsouhlasil, že v lednu pojedou do Afghánistánu tři tisíce vojáků a dalších 2 800 na jaře.

Admirál Mullen ale dnes oznámil, že celkové navýšení bude zřejmě ještě daleko větší. "Shodli jsme se na tom požadavku a je mi opravdu jasné, že tento požadavek naplníme, takže otázka nezní 'jestli', nýbrž 'kdy'," komentoval plán Mullen.

Podle něj by mělo posílení proběhnout poměrně rychle. "Směřujeme k tomu, abychom je tam dostali na jaře a nejpozději začátkem léta," řekl Mullen.

Dosud americká armáda tvrdila, že potřebuje o něco menší a pomalejší posily. Generálové chtěli, aby do Afghánistánu jelo maximálně 20 tisíc mužů v následujících 12 až 18 měsících.

Obama pomůže, Češi ne

Při posilování v Afghánistánu se americká armáda může spolehnout na podporu budoucího prezidenta Baracka Obamy. Ten už v kampani sliboval rychlejší stažení z Iráku a naopak posílení jednotek v Afghánistánu.

V zemi dnes operuje 31 tisíc vojáků USA, někteří z nich v samostatných jednotkách a zbytek jako součást 51tisícové mise NATO. Udržet pořádek se jim ale nedaří. V Afghánistánu se v posledních dvou letech prudce zhoršila bezpečnostní situace. Jen letos bylo při násilnostech zabito na pět tisíc lidí, včetně asi tisícovky civilistů a téměř tří stovek zahraničních vojáků.

Na výraznější pomoc českých jednotek se zatím NATO spoléhat nemůže. V pátek totiž opozice ve Sněmovně zablokovala vládní návrh na zahraniční mise v roce 2009, který původně počítal i s navýšením stavu v Afghánistánu. - čtěte Vládní plán vojenských misí padl, nepomohli rebelové ani ústupky

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video