Poznáte událost, místo i dobu vzniku archivního snímku?

Poznáte událost, místo i dobu vzniku archivního snímku? | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

StoletíDNES: Zasněžená krajina a družstevníci s krávami v Jiříkově

  • 7
Letos prožíváme mimořádné výročí – sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Tento díl StoletíDNES byl opravdu velmi těžký. Nápověda zněla, že zasněžená krajina se nachází v současném Ústeckém kraji poblíž česko-německých hranic. Správná odpověď zní, že se jedná o Jiříkov ve Šluknovském výběžku.

Dobová popiska k fotografii zní: „Předseda JZD František Soucha převádí v rámci kolektivizace s ostatními družstevníky z Jiříkova na Šluknovsku krávy do společné stáje.“ Snímek byl pořízený 9. března 1951.

Kolektivizace je proces přeměny individuálního soukromého zemědělství na kolektivní. Hlavní fáze v Československu probíhala v letech 1948 až 1960 pod taktovkou KSČ. Komunisté tehdy tvrdili, že sedláci jsou „vesničtí boháči“ a „kulaci“, kteří se nemohou zbavit svých vykořisťovatelských zvyklostí, proto je třeba se s nimi vypořádat v rámci třídního boje.

Od srpna 1950 do března 1951 soudy odsoudily ve vykonstruovaných procesech na 50 tisíc soukromých zemědělců. Pro zajímavost, 40 procent odsouzených právě v tomto období představovali „kulaci“. Ale ani procesy nepřinesly komunistům kýžené výsledky, proto spustili v listopadu 1951 Akci K (kulak). Ta měla za úkol vystěhovat rodiny odsouzených sedláků z bydliště, aby přerušila jakékoliv vazby na místo bydliště. V květnu však byla akce pro organizační problémy přerušena, nicméně v listopadu komunistická mašinérie akci znovu obnovila. Akce K skončila v lednu 1954, v jejím průběhu bylo násilně přestěhováno okolo čtyř tisíc rodin.

Kolektivizace byla dokončena v roce 1960, kdy prezident Novotný slavnostně vyhlásil vítězství socialismu v Československu.

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Lide Česka