Zásah příslušníků VB na vlakovém nádraží ve Všetatech na Mělnicku během 20. výročí upálení Jana Palacha. (21. ledna 1989)

Zásah příslušníků VB na vlakovém nádraží ve Všetatech na Mělnicku během 20. výročí upálení Jana Palacha. (21. ledna 1989) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

StoletíDNES: Šťára esenbáků na nádraží ve Všetatech při Palachově týdnu

  • 125
Letos prožíváme mimořádné výročí - sto let od vzniku samostatného československého státu. V rámci projektu StoletíDNES.cz budeme celý rok zveřejňovat historické snímky z politického dění, sportu, kultury i každodenního života po roce 1918. Necháme vás poznávat místa, kterými procházely dějiny této země.

Od událostí na snímku sice uplynulo již 29 let, přesto je z reakcí čtenářů v diskusi pod článkem patrné, že vzpomínky na ně dodnes nevybledly. Fotografie zachycuje kontrolu příslušníků Sboru národní bezpečnosti na nádraží ve Všetatech na Mělnicku 21. ledna 1989.

Snímek vznikl v samém závěru Palachova týdne, během kterého vzpomínková akce k uctění památky Jana Palacha vyústila v největší masové protesty proti komunistickému režimu od roku 1969.

Do Všetat lidé mířili proto, že zde Palach žil a byl zde i pohřben. Esenbáci však místní hřbitov uzavřeli a obklíčili a do města z vlaků pouštěli jen místní obyvatele. Ostatní cestující museli na výslechy a příslušníci SNB je odváželi desítky kilometrů daleko od Všetat, uvádí se na webu Totalita.cz zde a zde.

Více o tehdejších událostech si můžete přečíst i v článku účastníka protestů, polistopadového ministra vnitra Jana Rumla. 

StoletíDNES

Seriál StoletíDNES navazuje na úspěšný projekt 100 pohledů. Vždy jednou za 14 dní zveřejníme aktuální snímek z dějiště konkrétní události. Jeho součástí bude i historická fotografie, která ji zachycuje. O týden později doplníme informace o dané situaci a další snímky. V průběhu roku představíme fotografie z klíčových okamžiků minulého století, ale i snímky trochu odlehčující „vážné“ dějiny.

StoletíDNES

Témata: StoletíDNES
Lide Česka