Švédská korunní princezna Victoria, princ Daniel a jejich děti princezna...

Švédská korunní princezna Victoria, princ Daniel a jejich děti princezna Estelle a princ Oscar (2021) | foto: Linda Broström, The Royal Court of Sweden

Švédská princezna s manželem vydali prohlášení ke zprávám o rozvodu

  • 17
Švédská korunní princezna Victoria (44) a princ Daniel (48) vydali společné prohlášení. V tamních médiích se objevily spekulace, že manželé chystají rozvod. Princezna si bývalého fitness trenéra vzala v roce 2010.

Přestože švédská královská rodina obvykle nereaguje na nejrůznější spekulace médií, nyní korunní princezna s manželem na sociálních sítích udělali výjimku. 

„Všimli jsme si, že se šíří rozsáhlé negativní fámy týkající se našeho soukromého vztahu. Spekuluje se o nevěře a blížícím se rozvodu. Za normálních okolností nekomentujeme fámy a spekulace. Ale abychom ochránili naši rodinu, chceme jednou provždy objasnit, že fámy, které se nyní šíří, jsou zcela nepodložené. Victoria a Daniel,“ stojí v příspěvku manželů.

Princezna Victoria je nejstarší ze tří dětí švédského královského páru a první v nástupnictví na trůn. Na svou roli královny se snažila připravit studii na univerzitě v Yale v USA, stážemi v OSN, na švédském zastoupení v EU, v armádě a ve švédské vládě. Hovoří několika světovými jazyky. 

Victoria se s manželem Danielem Westlingem seznámila v roce 2000 v jeho fitness centru ve Stockholmu. Svatbě podle švédských médií dlouho bránil odpor krále Carla XVI. Gustafa vůči občanskému původu snoubence. Teprve když čas prověřil vytrvalost vztahu, král sňatek povolil.

Princezna a fitness trenér se vzali 19. června 2010 ve stockholmské katedrále. Na veselce kromě rodiny nevěsty a ženicha byla také řada členů královských rodin z celého světa. Nákladná svatba, která vyšla v přepočtu na 268 milionů korun, z čehož polovinu zaplatil královský dvůr, vyvolala mnoho diskusí ve švédské společnosti.

Budoucí švédská královna s manželem mají dvě děti, devítiletou princeznu Estelle a pětiletého prince Oscara.