Zemřel výtvarník a filmař Igor Ševčík

  • 3
Ve věku dvaapadesáti let zastihla v sobotu 5. července smrt výtvarníka a režiséra Igora Ševčíka. Ševčík se narodil 11. února 1951 v Trenčianské Mítice na Slovensku. V roce 1961 ho režisér Stanislav Barabáš obsadil do menší role ve snímku Pieseň o sivom holubovi. Ševčíkovou parketou se však stal film animovaný.

Na většině z nich spolupracoval jako výtvarník a získal za ně přes 30 cen v českých i zahraničních soutěžích.

Na většině z nich spolupracoval jako výtvarník a získal za ně přes 30 cen v českých i zahraničních soutěžích. Kromě režie vlastních snímků se jako výtvarník podílel například na Jakubiskově Tisícročné včele.

Ševčík vystudoval scénografii, filmovou produkci, fotografii a kameru. Pracoval v Národním divadle, v České televizi a Krátkém filmu Praha. Věnoval se i grafice a ilustraci, byl scénografem v Laterně magice, ale navrhl například i interiéry desítky restaurací.

V roce 1990 se stal ředitelem studia animovaných filmů ve Zlíně, od února 1991 byl poradcem ministra kultury a potom až do roku 1995 ředitelem filmového a audiovizuálního odboru ministerstva kultury. Byl také zakládajícím členem České unie karikaturistů.

Ve věku 52 let zemřel 5. července výtvarník a režisér Igor Ševčík (na archivním snímku z listopadu 2000).

,