Tomáš Baťa ocení podnikatelku třetího tisíciletí

- Podnikání již dlouhou dobu není jenom doménou mužů. Ženy se ve velkém pustily do vlastních podnikatelských aktivit a svými úspěchy a zkušenostmi se potřebují pochlubit. Uspořádaly mezi sebou celostátní soutěž o titul Vynikající podnikatelka České republiky. Ve finále za loňský rok komise vybrala šest z nich. Definitivní výsledky budou vyhlášeny koncem ledna.

Nyní již ženy podnikají ve všech oborech. I když se pořád výrazná většina věnuje sféře služeb, postupně k  tradičním kadeřnicím a kosmetičkám přibývá pořád víc, například, strojírenských firem vedených ženou. Ovšem žena- podnikatelka naráží na dvě podstatné překážky, které limitují její možnosti. Rodina, které se věnuje, způsobuje, že se podnikatelskou aktivitou zabývá jenom dokud se ještě nemusí starat o děti, nebo až když se o ně starat přestane. Druhým vážným handikepem je neznalost práce s počítačem. Podle výzkumu který nedávno provedl Svaz moravskoslezských podnikatelů, celých 11 procent dotázaných podnikatelek počítač vůbec nepoužívá. “A přitom by žena mohla podnikat s dítětem v náručí, přímo od monitoru. Přiběhnout – odběhnout,” míní Lýdie Procházková, tisková mluvčí Sdružení pro Cenu Vynikající podnikatelka roku České republiky.

V pořadí již sedmý ročník soutěže organizuje paní Olga Girstlová, která se v roce 1998 sama stala Vedoucí podnikatelkou světa. Cena bude udělena 27. ledna v hotelu Mövenpick ve třech kategoriích: Hlavní cena – Podnikatelka roku České republiky, Začínající podnikatelka a titul Sympatie, který získá žena, jejíž projekt sice nemůže vyhrát, ale byl vyhodnocen jako společensky mimořádně prospěšní. V tomto roce se národní soutěž poprvé propojí s celosvětovou organizací a česká vítězka postoupí do mezinárodního finále.

Do soutěže se letos přihlásilo 70 podnikatelek z celé české republiky, což je v celé historii soutěže rekordní počet. Ze  všech uchazeček komise vybrala 13, které se dostaly do semifinále a pak 6, ze kterých určí definitivní vítězku. Soutěžící nemusí vynikat krásou, ani ladnými tvary, i když, schopnost prezentovat sama sebe je k vítězství nezbytná. Výběrová komise dostala o každé ze třinácti semifinalistek nesestříhaný dokument, který uchazečkám anebo uškodí, anebo jim, naopak, pomůže v postupu. K důležitějším kritériím však patří hospodářské výsledky firmy za poslední tři roky nebo originalita podnikatelského plánu a jeho přínos pro společnost. Například v počtu vytvořených pracovních míst. Citlivým bodem, který ovlivní závěrečné hodnocení je etika podnikání. Komise rovněž hodnotí, jak se podnikatelce podařilo skloubit její kariéru s rolí ženy a matky.

Prezidentka ceny Vynikající podnikatelka České republiky Olga Girstlová si kromě udělovaní cen umínila každoročně uspořádávat Mezinárodní konference na podporu malého a středního podnikání. Mottem konference se má stát: Žena - tvůrčí osobnost třetího tisíciletí. Letošní první ročník zahájí Tomáš Baťa, fenomén ve světě podnikání a hlavní patron ceny Vynikající podnikatelka České republiky. Celý průběh dvoudenní konference bude zachycen na Internetu.