Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stašová: Mámino cukroví je geniální

Herečka Jiřina Bohdalová je na zítřejší Štědrý den dokonale připravená. Dopekla poslední druhy cukroví a včera upletla vánočku ze tří copů. Nezapomněla ani na tažený štrúdl, který prý o Vánocích nesmí chybět. Nejvíc její kuchařské umění ocení dcera Simona Stašová a vnuci Marek a Vojtěch. „Mámino cukroví se jí samo, je naprosto geniální,“ rozplývá se Stašová.

Pečení cukroví se prý v jejich rodině dědí z pokolení na pokolení. „Nejdřív pekla moje babička, pak tu štafetu převzala máma a já doufám, že jí to ještě tak třicet let vydrží. Sama totiž péct neumím. Možná už bych se to ani nemusela učit a předala bych to rovnou někomu dalšímu,“ přemýšlí Simona Stašová.

Hned také své mámě, kterou častěji oslovuje Jířo nebo Jiřino, stejně jako její synové, přiznala, že neodolala a snědla celou krabičku cukroví, které jim před pár dny poslala na ochutnání. „Tak dlouho jsem kolem něj chodila a ujídala, až zbylo jedno patro, a to už mi bylo hloupé nechat. Klukům jsem koupila cukroví v obchodě. Taky Vojta skuhral, že se to nedá jíst,“ směje se.

Na sladké jsou všichni. Osmnáctiletý Marek má nejradši linecká kolečka. „Pár dní před Vánocemi mi telefonoval a já čekala, že mi chce říct, co by chtěl ještě pod stromek. On mě ale prosil, ať upeču linecká kolečka, a jestli bych prý do nich mohla dát víc marmelády, že to má rád. Já zrovna pekla Masarykovy suchárky, tak mu to povídám, a on že ty jsou taky dobré, ale hlavně to linecké. To se mi kolem srdíčka rozlilo teplo a hned jsem zadělala na těsto,“ vypráví Jiřina Bohdalová, o níž je známo, že svými vnuky žije.

U stromku probíhá rituál

Svůj dům už dokonce upravila pro prvorozeného Marka tak, aby s ní mohl bydlet, až se ožení. „V přízemí jsem mu nechala udělat byt. Všechno už mám promyšlené. Dole nechá manželku, která se mi určitě nebude líbit, a přijde se ke mně nahoru najíst,“ říká s nadsázkou.

Prozatím jsou pro ni Vojta i Marek pořád dětmi, pro které se Vánoce dělají především. Tráví je obvykle na chalupě v Podkrkonoší. K večeři je bramborový salát a kapr, a když přijde Ježíšek, odehrává se pod stromkem pravidelný rituál. „Dárky se vybalují od nejmladšího člena rodiny po nejstaršího. Nikdo jiný nesmí v tu chvíli na nic sáhnout. Nejdřív tedy rozbaluje Vojta a my všichni kolem se divíme, jak je to bezvadný. Hned se taky k dárkům přihlásíme, aby to náhodou nepadlo na někoho jiného. Pokračuje Marek, Simona a nakonec jdu já, protože to vydržím,“ popisuje Bohdalová. 

Kluci prý nemívají přehnaná přání. „Marek chce peníze, aby si mohl koupit, co sám chce, zajít si někam s kamarády nebo na něco pozvat nějakou slečnu," dodává Stašová. Dárky pro mladšího Vojtu vymýšlí Marek. Přesně prý ví, co se mu líbí a co si přeje. "Kluci spolu mají bezvadný vztah a  devítiletý rozdíl mezi nimi je skvělý. Mladší vzhlíží ke staršímu jako k pánubohu, a dokonce ho poslouchá víc než mě. Nedávno mi vysvětlil proč. Jsem prý holka, a i když je mu to líto, tu poslouchat nemůže,“ směje se Stašová.

S dárky nemají problém

Letos Stašová na dárky vyzrála. Pořídila je totiž téměř všechny v jednom obchodě. Ráda dává dárky, které vydrží léta a ne jen jednu sezonu. „Není to tak dávno, co jsem objevila v Dlouhé ulici v Praze takovým kuriózním způsobem prodejnu s koženými kabelkami, pánskými neseséry, peněženkami, ale hlavně s diáři, do kterých se vejdou i doklady a mobil. Protože jsem sklerotik a bez diáře se neobejdu, každý rok si tam jeden koupím. Když jsem si ho vybírala poprvé, zkoušela jsem, do kterého se mi vejde mobil. Samozřejmě jsem ho v jednom z nich zapomněla. Když jsem si za pár hodin chtěla zavolat, marně jsem přemýšlela, kde jsem telefon mohla nechat. Z prodejny mi volali až druhý den, když otevřeli a slyšeli z jednoho z diářů v regálu zvonit mobil, jak jsem znovu a znovu zkoušela vytáčet své telefonní číslo. Od té doby jsem u nich pravidelným návštěvníkem,“ vypráví herečka.

Dárky má připravené i Jiřina Bohdalová. Obálky s penězi to ale nejsou. „Nedávám peníze pod stromeček, s tím nesouhlasím. Dárek, to musí být konkrétní věc. Vymyslet, co komu dám, pro mě není vůbec obtížné. Vím přesně, co kdo chce a z čeho bude mít radost. To by měl ostatně vědět každý,“ tvrdí.

Jiřina Bohdalová uvádí televizní pořad Jak na to a zve si do něj hosty. Kromě toho sama píše kuchařky, na kontě už má tři.

Simona Stašová

MÁMA S DCEROU. Jiřina Bohdalová (vlevo) a Simona Stašová.

Autoři: , , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

14. května 2024  12:16

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství....

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

13. května 2024  10:52,  aktualizováno  13:31

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

11. května 2024  22:21

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou...

Problémy amerických missek. Jedna po druhé rezignují a vzdávají se povinností

10. května 2024

Sedmnáctiletá vítězka soutěže Miss Teen USA 2023, UmaSofia Srivastava, oznámila, že se rozhodla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O korunku Miss Czech Republic 2024 bojuje deset dívek. Která se vám líbí?

10. května 2024  8:53

Už v sobotu 11. května se vybere nová královna krásy. O korunku a titul Miss Czech Republic 2024 v...

S vojáky trénuji fackovanou, říká kickboxerka Ptáčková mířící do StarDance

15. května 2024  14:38

Martina Ptáčková (26), která se na podzim představí v nové řadě StarDance, je osminásobnou mistryní...

Olivia Munnová si kvůli rakovině nechala zmrazit vajíčka

15. května 2024  13:01

Americká herečka a modelka Olivia Munnová (43) si nechala zmrazit vajíčka po tom, co jí lékaři...

Móda z Cannes: Sexy nohy Klumové, Christensenová ukázala plný dekolt

15. května 2024

V Cannes začal 77. ročník filmového festivalu. Na Francouzské riviéře se opět objevila spousta...

Megan Foxová a Machine Gun Kelly mají problémy s žárlivostí, chodí na terapie

15. května 2024  9:30

Herečka Megan Foxová (37) a hudebník Colson Baker (34) vystupující jako Machine Gun Kelly...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...