Princ Charles a princezna Diana na návštěvě Kanady (4. května 1986)

Princ Charles a princezna Diana na návštěvě Kanady (4. května 1986) | foto: Profimedia.cz

Manžel pro mě plánuje autonehodu, napsala princezna Diana rok před smrtí

  • 58
Princezna Diana by letos oslavila šedesáté narozeniny. Britský bulvár oživuje při této příležitosti mnohé spekulace související s jejím úmrtím. Princ Charles byl podle britských médií v roce 2005 utajeně vyslýchán britskou policií kvůli spekulacím o plánování vraždy bývalé manželky.

Podle informací britských médií si princezna Diana necelý rok před svou smrtí zapsala do deníku poznámku, ve které vyjádřila obavy o svůj život. Obvinila manžela, že se ji chystá zabít a její smrt zamaskovat tragickou autonehodou.

„Momentálně jsem v nejnebezpečnější fázi svého života. Můj manžel pro mě plánuje ‚autonehodu‘. Selhání brzd a vážné zranění hlavy. To vše proto, aby si mohl vzít Tiggy, chůvu Williama a Harryho. Camilla je jen návnada, využívá ji,“ měla napsat princezna Diana v poznámce vložené do deníku, který si pravidelně psala.

Zápis objevil později bývalý komorník lady Di a předal ho policii. Případu se následně ujal samotný šéf Scotland Yardu John Stevens. Ten prince Charlese vyslýchal na přísně utajované schůzce. Policie později informovala o tom, že nebyl nalezen žádný důkaz o souvislostech mezi poznámkou a úmrtím princezny Diany.

„Měli jsme v ruce jen tuto poznámku. Nic jiného. Pouze na základě tohoto textu jsme nemohli prince Charlese obvinit ze spáchání zločinu. Výslechů se účastnil dobrovolně, velmi ochotně spolupracoval a podle námi získaných informací neměl co skrývat,“ řekl John Stevens. Princ Philip výslech odmítl.  

Poznámka princezny Diany o plánované vraždě při autonehodě.

Slavný pár se rozvedl 28. srpna 1996. Šestatřicetiletá Diana, její o šest let starší partner Dodi Al Fayed a řidič Henri Paul zemřeli rok poté, poslední srpnový den roku 1997, když jejich auto narazilo do pilíře v pařížském silničním tunelu. Vraceli se zrovna z hotelu Ritz do Al Fayedova bytu, pronásledováni paparazzi fotografy. 

Harry promluvil o vztahu Diany s Al Fayedem, drogách a plačící Meghan

Řidiče Paula označilo jednoznačným viníkem nehody francouzské vyšetřování. Šofér byl prý nejen pod vlivem alkoholu, ale také antidepresiv. Vyšetřování na nejvyšší britské úrovni pak v roce 2004 nařídil koroner Michael Burgess.

Letos 1. července by princezna oslavila šedesáté narozeniny. Při této příležitosti bude v zahradách Kensingtonského paláce slavnostně odhalena její socha. 

Kensingtonský palác, ve kterém Diana žila, je v současnosti oficiálním sídlem prince Williama, vnuka královny Alžběty II. a jeho rodiny.

30. srpna 2017