Silvio Berlusconi.

Silvio Berlusconi. | foto: Profimedia.cz

Počkej na mě v Putinově posteli, říká Berlusconi prostitutce v tajné nahrávce

  • 6
Silvio Berlusconi se ne a ne vymanit z nekonečného kolotoče sexuálních afér. Už to vypadalo, že po nedávné sérii skandálů nyní bude jeho soukromý život opravdu soukromý, v pondělí však italský týdeník L´Espresso zveřejnil nahrávky jeho hovorů s exkluzivní prostitutkou Patrizií D´Addariovou.

Pozornost médií přitahuje zejména jejich rozhovor v Berlusconiho rezidenci Palazzo Grazioli v Římě. "Také se půjdu osprchovat... počkáš na mě ve velké posteli, když skončíš první?" táže se Berlusconi. D´Addariová mu odpovídá otázkou: "Velká postel... myslíš tu Putinovu?" "Ano, tu," odvětí Berlusconi. Žena se raduje: "To je milé... ta má záclonky."

Vladimir PutinPodle D´Addariové Berlusconi zmíněnou postel skutečně dostal od svého přítele, ruského premiéra Vladimira Putina. Na další nahrávce je rovněž zachycen dialog D´Addariové s podnikatelem Giampaolem Tarantinim, kterému si stěžuje, že se během noci strávené s Berlusconim "vůbec nevyspali".

Nahrávky z mobilního telefonu, pořízené vloni na podzim, žena předala policii poté, co ji detektivové stejně jako další "escort girls" začali vyšetřovat. Uvedla, že za Berlusconim jela dvakrát a že za své služby dostala pokaždé 2 000 eur. Tarantinimu ale na nahrávce tvrdí, že jí Berlusconi nezaplatil a jen slíbil pomoc se stavbou hotelu v městě Bari na pobřeží Jadranu. Policie prověřuje, zda "noční hrátky" u Berlusconiho neorganizoval právě Tarantini.

"Jsou to nesmysly, hnus," komentoval kauzu italský premiér, který podle svých slov netušil, že je D´Addariová placenou společnicí. Mluvčí jeho strany Lid svobody Daniele Capezzone nahrávky označil za "ubohý pokus o oživení mediálního skandálu, který je již mrtvý". Na adresu L´Espresso dodal: "Ať už raději novináři jedou na prázdniny. Podle všeho je potřebují." Pravda je, že opravdu není jasné, proč vlastně byly nahrávky pořízeny. A zda je tedy možné jim důvěřovat.

Média, zase ta média

Silvio Berlusconi a jeho manželka Veronica Lario Kritizování médií ale Berlusconiho dostává na velmi tenký led. Sám totiž vlastní například 48 % ve třech televizích či 48 % ve firmě Mondadori, která patří k nejvlivnějším hráčům mezi vydavateli deníků. Na takto evidentní střet zájmů dlouhodobě upozorňují Reportéři bez hranic. Berlusconi mezitím volí obrannou rétoriku a hovoří o "nedorozumění" a mediální "manipulaci", například když média podle něj "mylně interpretovala" jeho slova o Janu Fischerovi coby "slabém úředníkovi a předsedovi Evropské rady".

Berlusconiho manželka Veronica Lavriová podala žádost o rozvod během kampaně do Evropského parlamentu. Strana Lid svobody do něj vyslala několik žen, o nichž italská veřejnost soudí, že byly vybrány – jak jinak – podle "estetických" kritérií.

Tajné nahrávky

Berlusconiho rozhovory s Patrizií D’Addariovou

4. listopad 2008

Berlusconi: "Jdu se také vysprchovat … počkáš pak na mě ve velké posteli, jestli skončíš první?

D’Addariová: "Které posteli? … Té od Putina?"

Berlusconi: "Jo, v té Putinově."

D’Addariová: "Paráda … má závěsy."

5. listopad 2008

Berlusconi: "Tak jak se dneska máš?"

D’Addariová: "Ujde to … přišla jsem o hlas."

Berlusconi: "Jak to? Vždyť jsme nekřičeli."

Téhož dne

D’Addariová: "Nezavřeli jsme oka celou noc."

Podnikatel Tarantini: "To si můžu představit, jak to šlo?"

D’Addariová: "Dobře, byl velmi něžný. Ale nedal mi peníze."

Podnikatel Tarantini: "Fakt?"‘

D’Addariová: "Ne, opravdu. Řekl jsi mi, že dostanu šek. Místo toho mi dal dárek."

                                                                           zdroj: deník Aha!, ČTK