Nahá Černocká i poděkování ministra. Šedesátník Čtvrtníček bavil v České sodě

  • 177
Rčení „dát sodu“ znamená způsobit dotyčnému něco nepříjemného. Legendární pořad Česká soda způsobil spíš stovkám tisíc Čechů smíchy namožené bránice. Pěknou sodu naopak dostávali ti, kdo se v pořadu dostali na mušku protagonistů – třeba Petra Čtvrtníčka, který 5. dubna slaví šedesátiny.

Bratrův knírek

Petr Čtvrtníček v pořadu Česká soda (1998)

Petr Čtvrtníček se stal hlavní tváří satirického pořadu prý tak, že režisérovi ukázal svou fotografii, na které měl ale obarvené vlasy a knírek. Následně tvrdil, že se jedná o jeho bratra. Režisér souhlasil, a ať se prý bratr dostaví. Čtvrtníček se poté nabarvil a na konkurz přišel coby svůj fiktivní bratr.

Jako Stalin na Letné

Vlevo je Čtvrtníčkova oblíbená komparzistka Markéta Soustružníková.

Česká soda, vysílaná Českou televizí, měla problémy s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, padaly na ni stížnosti od politiků, odcházeli sponzoři, měnily se vysílací časy. Nakonec po 16 dílech přišel konec.

Vlna humoru se ale vezla dál v relaci Čtvrtníček, Šteindler a Vávra. Petr Čtvrtníček si nový pořad dokázal dobře propagovat. Například na pražské Letné v místě, kde stála v 50. letech obří socha Stalina.

V roce 1996 se tam objevila socha Michala Jacksona, který v Praze pořádal obří koncert, o dva roky později symbolika místa přilákala Václava Klause, který se coby jednička za ODS nechal na Letné zvěčnit na obřím billboardu, za jeho usměvavou tváří byl v rohu plakátu jakýsi „zlý“ průhledný stín Miloše Zemana. Později se ukázalo, že plakát nemá povolení.

Na Klausovu reklamu navázal Petr Čtvrtníček, který shlížel z obřího billboardu a propagoval svou silvestrovskou premiéru. „Celou akci platili důchodci a rodiny s dětmi do tří let,“ vyprávěl se zcela vážnou tváří do kamery České televize. Také jeho reklama neměla povolení a musel platit pokutu.

21. února 2013

Poděkování od ministra

Je to už třicet let, co vznikla Česká soda. Proč se její tváří stal zrovna...

Čtvrtníček si „vystřelil“ i z ministra kultury Pavla Dostála. Ten když se viděl v sestříhané parodii pořadu V pravé poledne, napsal Čtvrtníčkovi dopis: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“

Nahota u soudu

Kvůli pořadu Česká soda zažil Ján Zákopčaník perné chvilky.

Satira rozzuřila i zpěvačku a herečku Petru Černockou, která se objevila v parodii pořadu Úsměvy Petry Černocké – ovšem v sestříhaných erotických až porno scénách. Kvůli drsnému žertu se s Českou televizí soudila, získala omluvu a 50 tisíc korun. „Dali mi tehdy pár tisíc, ty jsem zas dala právníkovi a šla jsem domů,“ řekla k tomu herečka.

Terčem parodií se stal i známý moderátor Počasí Ján Zákopčaník. Ten se u Čtvrtníčka, Šteindlera a Vávry objevil také nahý – v parodii erotického pořadu Počasíčko. Pomstu si moderátor známý svým sloganem „Slunce v duši“ vychutnal po svém. Když se v jedné jeho seriózní předpovědi počasí objevila prasata, k záběru pronesl: „Toto jsou pánové Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“

Vedení ČT to považovalo za „hrubé zneužití veřejnoprávní relace“ a kromě pokuty ho potrestalo několikadenním zákazem vystupování.

25. června 2021

Infarkt z ostrého vtipu

Petr Čtvrtníček a Jan Potměšil u soudu

Soud absolvoval Petr Čtvrtníček v roce 2014. O dva roky dříve totiž známé osobnosti natáčely scénky pro pořad Možná přijde i charita. V jednom z klipů Čtvrtníček převlečený za policistu (a o berlích) a herec Jan Potměšil, také v uniformě, a ještě na invalidním vozíku, zastavovali v Praze 6 řidiče.

Byla to skrytá kamera, jeden z řidičů ale zkolaboval, postihla ho srdeční zástava a upadl do bezvědomí. Zachránila ho resuscitace od člena štábu ČT. Herci nejdříve dostali podmínku, odvolací soud je poté osvobodil, trestný čin podle něj nespáchali.

Sledovali jste Českou sodu?