V překladu knihy o Meghan a Harrym uvedli, kdo řešil Archieho barvu kůže

  • 19
V nizozemském překladu knihy Endgame, kterou napsal Omid Scobie, kamarád vévodkyně Meghan, byla uvedena jména dvou členů britské královské rodiny, kteří údajně měli rasistické poznámky ohledně pleti Harryho syna Archieho. V anglickém originále Scobie nikoho konkrétního nejmenuje, v překladu se však údajně objevily omylem.

Britská média sice informují o tom, že překlad obsahuje jména domnělých rasistů, ale žádné z médií je neuvádí. Výjimkou je moderátor Piers Morgan, který už dříve měl spory s vévodkyní ze Sussexu. Moderátor jmenoval krále Karla III. a princeznu Kate.

Podle Morgana mají Britové právo vědět, koho z královské rodiny Omid Scobie označil za rasisty. Dodal, že on sám tomu nevěří a doufá, že odhalení rozvíří adekvátní debatu. Připomněl, že o narážkách ohledně barvy kůže ještě nenarozeného Archieho mluvila Meghan v rozhovoru s Oprah Winfreyovou.

Archieho barva pleti, spor s Kate i královna. O čem mluvili Meghan a Harry?

Princ Harry později vyloučil, že by člověkem s narážkami byla královna Alžběta II., její manžel Philip, nebo princezna Anna, o nichž se dříve spekulovalo. Harry také v jednom z rozhovorů prohlásil, že Meghan nikdy nic o rasistech neřekla a že to novináři překroutili.

Scobie, který už předtím napsal knihu o Harrym a Meghan s názvem Finding Freedom, v anglickém originále Endgame píše, že zná identitu dvou lidí, kteří měli rasistické poznámky, ale z právních důvodů ji neprozrazuje.

Do nizozemského překladu se však podle novinářů z nizozemského kanálu RTL tato jména vloudila. Jsou to král Karel III. (tehdy korunní princ Charles) a princezna z Walesu Kate (tenkrát vévodkyně z Cambridge), tedy manželka prince Williama.

„Tam, kde všichni celou dobu čekali na tato dvě jména, jsme si je k našemu velkému překvapení přečetli v této knize,“ prohlásil Jeroen Snel z RTL Boulevard.

Kniha Omida Scobieho se snaží vydělat na skandalizaci Meghaniných pohledů na britskou královskou rodinu. V Nizozemsku vyšla teprve ve středu 28. listopadu, byla ovšem stažena z regálů. Xander Uitgevers, vydavatel v Nizozemsku, učinil krátké oznámení: „Nakladatelství Xander Publishers je nuceno dočasně stáhnout z trhu knihu Endgame od Omida Scobieho. V nizozemském vydání je chyba. Pracujeme na opravě.“

Omid Scobie nyní prohlašuje, že s Meghan a Harrym není kamarád a nechodí s nimi na kafe, aby se dozvěděl informace z královské rodiny. Také se distancuje od zveřejnění jmen. „Nikdy jsem nepředložil knihu, která by obsahovala jejich jména, takže mohu mluvit pouze o své verzi. Samozřejmě jsem frustrovaný, neřekl bych, že jsem kvůli tomu naštvaný, protože jsem evidentně posledních deset dní pracoval v bublině bez emocí. Věděl jsem, že tato kniha bude kontroverzní, ať už se týká rasy nebo vztahu paláce k tisku. Nikdy jsem nečekal, že to bude hodnoceno spravedlivě,“ dodal.

SPECIÁL

Britská královská rodina

SPECIÁL: Britská královská rodina

22. října 2019


Britská královská rodina