Brýle

Brýle | foto: Jaroslav Sýkora

Nosíte brýle? Nemáte šanci.

  • 14
Máš špatné oči, nemáš šanci! Tak by se dal shrnout průzkum, jejž uspořádali výrobci kontaktních čoček. Jeho závěry nefandí ani mužům, ani ženám. Jednoznačně se totiž ukázalo, že nositelé brýlí obojího pohlaví si u potencionálního partnera takříkajíc ani neškrtnou.
Přesvědčili se o tom alespoň vědci z univerzity v anglickém Warwicku, kteří vyslali do jednoho z londýnských nočních klubů osmatřicet dobrovolníků s tím, aby si našli vstřícný protějšek.

Pro pokusné účely je rozdělili do tří skupin. První z nich nic nepředstírala, měla buď brýle, nebo čočky. Druhá si místo čoček vzala brýle, třetí místo brýlí čočky.
Přitažlivost posledního vzorku stoupla u příslušníků druhého pohlaví až o pětaosmdesát procent, u druhého rapidně poklesla. U první nedošlo ke statisticky významným rozdílům.

Český profesor Otto Wichterle, světově uznávaný vynálezce kontaktních čoček z hydrogelů, tak zřejmě nevědomky přispěl k tomu, že jeho objev i nadále spolurozhoduje o sexuální přitažlivosti po lásce prahnoucích dvojic.