Karel Gott a Jan Moťovský oslavili druhé výročí Gottlandu před dvěma měsíci

Karel Gott a Jan Moťovský oslavili druhé výročí Gottlandu před dvěma měsíci | foto: Marek Navrátil

Moťovského Gottland je v ohrožení, Gott si ho nemůže převzít

  • 8
Gottland, jevanské muzeum Karla Gotta, není výdělečný. A kvůli pohřešovanému podnikateli Janu Moťovskému, jenž ho vlastní, nikdo neví, co bude s budovou dál. Karel Gott už MF DNES řekl, že si muzeum nemůže převzít.

Bezvýsledné pátrání po pohřešovaném podnikateli Janu Moťovskému, jenž zmizel ve francouzském Nice 3. srpna, nahání strach všem, kteří mají co do činění s muzeem Karla Gotta.

Gottland je v jevanské vile, kterou léta obýval Gott a Moťovský ji od něj koupil.

Karel Gott a majitel muzea Jan Moťovský s manželkou
Karel Gott a majitel muzea Jan Moťovský s manželkou

Muzeum není právě výdělečné, Moťovský ho bral jako svůj koníček. Otázka je, zda ho vedení podnikatelova holdingu časem nezavře. Zatím je otevřené. "Nemám představu o tom, co bude s Gottlandem. Počkám, zda mě někdo vyzve k jednání. Netuším ale, kdo by po panu Moťovském mohl převzít toto muzeum. Já sám určitě ne, nejsem obchodník," řekl MF DNES zpěvák Karel Gott.

Moťovského spolupracovník Zdeněk Kohák tvrdí, že dělá všechno pro to, aby projekty jako Miss nebo Gottland zatím zůstaly zachovány.

Osudové obchody

Francouzští kriminalisté už mezitím zjistili, s čím podnikatel obchodoval před svým záhadným zmizením v přístavním městě Nice.

Jan Moťovský a Miloš Zapletal
Miss ČR v ohrožení zatím není

Majitel soutěže Miss Česká republika si před časem na anglické promenádě vedoucí podél pláží Andělského zálivu koupil pětipatrový dům, který rekonstruoval. "Pan Moťovský odcestoval do Nice proto, aby se seznámil se stavem budovy a zkontroloval, jak postupují opravy," řekl MF DNES Moťovského spolupracovník Zdeněk Kohák.

Bohatý podnikatel měl v Nice naplánovány nejméně dvě schůzky – s ruským obchodním partnerem a poté i s francouzským. "Jednání se měla týkat toho domu. Jeho koupě byla velmi výhodná a myslím, že pan Moťovský řešil, jak s budovou po opravě naloží. Zda ji prodá, nebo tam třeba vybuduje hotel,“ tvrdil Kohák.

Právě po informacích o schůzkách pátrají nyní francouzští kriminalisté. "Zjišťují, zda k nim došlo, s kým případně pan Moťovský jednal a kde se pohyboval v době, kdy byl ve Francii," uvedla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Podnikatel Jan Moťovský se svými Kateřinami, manželkou a dvouletou dcerou
Podnikatel Jan Moťovský se svými Kateřinami, manželkou a dvouletou dcerou

Majitel stamilionového obchodního impéria se rodině neozval od 3. srpna, kdy odcestoval do Nice. Po příletu do centra francouzské riviéry ještě stačil poslat spolupracovníkům SMS, že přistál v pořádku. Od té doby je jeho telefon vypnutý.

Milionář se neozval manželce Kateřině ani rodičům. "Nic o synovi nevíme. Je nám strašně líto, co se stalo. Náš syn v životě nikomu nic špatného neudělal, tak proč by mu někdo ubližoval?" svěřila se MF DNES Moťovského matka.

"Okolnost, že někdo neodpovídá na svém mobilním telefonu, ještě neznamená, že dopadl tragicky," připomenul pro ČTK policejní rada prefektury Alpes-Maritimes Jean-Philipe Mescle, který případ vyšetřuje. - čtěte Podnikatel Moťovský nemusí být mrtvý, upozorňují Francouzi 

Policie má několik verzí, pokud jde o příčinu Moťovského zmizení. "Mohl se stát obětí násilného trestného činu, nehody, nebo se může skrývat v souvislosti s rodinnými nebo finančními problémy," vyjmenovávala Kopecká.

,