Mikuláš bude opět nadělovat

Jeden z nejoblíbenějších dětských svátků - Mikuláš - je tady. Děti se tak po roce mohou opět těšit na drobné dárky, bát se hrozivých čertů a s obdivem shlížet na krásné anděly. Dodnes chodí 5. prosince vpředvečer svátku sv. Mikuláše a nadělují. Mikulášem se přihlásil čas vánoc - nejen radovánkámi, ale hlavně uklízením, pečením cukroví a nakupováním. Pošlete svým známým mikulášskou pohlednici.

Od středověku se svátek sv. Mikuláše spojoval s vírou v bohatství. Obchodníci uzavírali toho dne složité obchody. V některých zemích je považován za patrona šťastného manželství, modlí se k němu svobodné dívky, toužící po ženichovi.

Vzájemné obdarovávání se z oslav svátku sv. Mikuláše později přesunulo na období oslav Kristova narození, a Mikuláš dnes rozdává spíše drobnosti,  sladkosti a ovoce.

Největší atrakcí pro starší děti a dospělé zůstává zábava, spojená s potkáváním maskovaných postav v ulicích. Rodiče si mohou pro své ratolesti v předvánočním stresu objednat Mikuláše dokonce i přes internet.

Mikulášský katolický kult je spojen s maloasijským biskupem téhož jména. Světec se údajně narodil se v lykijském městě Pataře kolem roku 250 v křesťanské rodině a již jako mladík přijal nižší duchovní svěcení.

Po smrti rodičů rozdal část majetku chudým. V maloasijském městě Myra se stal biskupem a za panování císaře Diokleciána byl vězněn. Jeho štědrost vychází z legendy o obdarování tří dcer zadluženého otce. Do Čech se jeho kult dostal
s německou kolonizací ve 13. a 14. století.