Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už je mi jedno, co by se mělo či nemělo, říká Klára Sedláčková-Oltová

Klára Sedláčková-Oltová (47) slaví pětadvacet let v angažmá v Divadle v Dlouhé, kde ji právě čeká premiéra hry Valčík náhody. Herečka prozradila, že když relaxuje, tak třeba meditacemi nebo dýcháním podle Wima Hofa. Nedávno také nafotila zbrusu novou módní kolekci návrhářky Gábiny Páralové.
Klára Sedláčková-Oltová

Klára Sedláčková-Oltová | foto: Lenka Hatašová

Jako malá holka jste závodně lyžovala a zároveň se věnovala baletu. To vypadá jako ideální kombinace. Lyžujete dodnes?
Ano, zní to atraktivně, dodnes se tím ráda pochlubím. Ale byly to jen dětské koníčky. Dnes ovšem už navážno kombinuji například manželství, mateřství a herectví. To je, řekla bych, ještě mnohem pikantnější kombinace. (smích)

Z pardubického gymnázia jste se vypravila studovat JAMU do Brna. Která vaše vzpomínka ze studií herectví by se dala považovat za zásadní?
Dnes už mi vlastně celé studium JAMU tak trochu splývá do jedné šťastné vzpomínky, kterou s bývalými spolužáky oživujeme bez výjimky každý rok na našich letních srazech. Nevynechali jsme ani jednou. Sedneme k ohni, hulákáme s kytarou do rána všechny ty roky stále stejný repertoár a je nám zase dvacet. Každoročně dva tři dny vytržení z našich současných životů a starostí. Někdo si jede odpočinout do lázní, my jezdíme na „jamácký“ sraz.

Také bych ráda s velkou úctou vzpomněla našeho hereckého pedagoga, pana Josefa Karlíka. Jsem mu vděčná, že si mě tehdy vybral, a tak díky němu můžu teď v životě dělat, co mě baví. Byl to velký hráč a skvělý pedagog. Na zmíněných srazech vzpomínáme samozřejmě i na něj.

Klára Sedláčková-Oltová

Na základě konkurzu jste po studiích nastoupila do Divadla v Dlouhé, kde letos oslavíte pětadvacet let v angažmá. To je kus života.
Utíká to. A divadelní sezony se točí snad ještě rychleji než stránky v běžném kalendáři. To číslo je skoro neuvěřitelné. Vůbec mi to ale nepřijde. Možná je to tím, že herecká práce je pestrá, barevná, s každou rolí jste na začátku nového, neznámého dobrodružství. I v rámci stále stejného divadla a se stále stejnými kolegy. Nic se neopakuje, je to a musí být pořád živé.

To půlkulaté výročí možná vybízí k životní změně. Nenapadlo vás vyměnit jistotu angažmá za dobrodružství herecké svobody?
V mládí se má člověk co nejvíc rozkoukávat, rozpínat se tak nějak do šířky. Sbírat zkušenosti. Samozřejmě jsem o této změně občas uvažovala. Měla jsem obavy, jestli to třeba není divný nebo škoda být tak nezvykle dlouho v jednom divadle.

Dnes už je mi jedno, co je divný nebo co by se mělo či nemělo. Podstatné je, jestli mě to baví. A v Dlouhý mi to zatím stále dává smysl, tak tam prostě zůstávám. Každý asi nemusí procestovat svět, zakoušet velké neznámo. V poslední době díky tomu pociťuju, že letitá investice do jednoho místa, ať už pracovně či v soukromí, má zase jiný hluboký význam. Místo mladického rozpínání se do šířky mi teď dělá dobře nořit se do hloubky. Stárnu asi. (smích)

Ale aby to nevypadalo, že celé ty roky sedím za pecí jednoho divadla – díky pestrosti herecké profese se podívám i jinam. Pracuji také v rozhlase, dabingu, hostuju občas v jiných divadlech, načítám audioknihy, natáčím. Mísím to dohromady, takže se nenudím, naopak.

Daří se vám v životě obecně vystupovat z komfortní zóny?
Někdo říká, že čím je starší, tím je to horší. Mám to naopak. Cítím to odhodlání a chuť víc teď než dřív. A herecká profese je na vystupování z komfortních zón přímo postavená. Saháte si do míst svého nitra, o kterých v civilním životě často ani netušíte, že je máte. To chce kus odvahy. Mě to baví.

Vzpomenete si, kdy jste v životě naposledy zažila pocity štěstí?
Ale já jsem asi šťastná tak nějak průběžně! Doma i v práci. Jediný problém je možná v tom, že se mi už nic moc nevejde mezi to. Takže když si výjimečně dopřeju něco navíc, třeba když si zadýchám Wima Hofa, zamedituju, zatančím, projdu se, něco přečtu, sejdu se s přáteli, zajdu na kulturu, jsem, pravda, ještě o kousek šťastnější. Čili by to tyto radosti chtělo malinko zpravidelnit, zvýšit jejich frekvenci. Ale kdy?

Patříte k ženám, kterým byla dána do vínku celoživotní štíhlá postava. Máte pocit, že jste překročila věkovou hranici, kdy už to taková samozřejmost není?
Tak to je otázka na tělo. (smích) Děkuji. Dřív to mělo velké výhody. Nemusela jsem pro svoji štíhlost dělat opravdu nic. Kamarádky si v restauraci objednávaly salát, já palačinky. Dnes ale mají za odměnu v této věci vypěstovanou vůli a já ne. Už by to také asi pomalu chtělo ten salát, ale stále to s tou palačinkou minimálně kombinuji. Zatím to moc neřeším. Bude to spíš o tom být spokojený, neodbývat se, jíst pokud možno kvalitní jídlo v klidu, nestresovat se a hýbat se.

Klára Sedláčková-Oltová v modelu Gábiny Páralové

Nedávno jste nafotila módní fotografie pro návrhářku Gábinu Páralovou. Jak jste se cítila v roli modelky?
Velmi dobře. Gábiny tvorbu miluju už mnoho let, její modely mi sedí. Za dobu našeho přátelství mám ve svém šatníku většinu věcí od ní, jsem taková chodící reklama značky GP. Ještě že ji mám. Dnešní doba je rychlá. Příliš rychlá na to, aby člověk všechno stihl sám. A já bych nestihla být manželka, maminka a zároveň herečka třeba právě bez její pomoci. Je to pro mě blízká duše a zároveň úžasná módní návrhářka. Ideální kombinace. Když vyrážím ven, leckdy doslova od sporáku a domácích úkolů svých dětí, díky ní je o mé outfity profesionálně postaráno.

Typově působíte étericky, vaše velké výrazné oči si musí zapamatovat snad každý. Odvíjí se ve vašem profesním životě vaše role od toho, jak vypadáte? Co byl pro vás největší profesní protiúkol?
Princezny a víly jsem si paradoxně neužila tolik, jak se očekávalo. Měla jsem od začátku štěstí na celou řadu rozličných rolí, včetně takzvaných protiúkolů. Dokonce jsem měla období, kdy chodily jenom potvory. Několik za sebou. A to parádní: Nataša ve Třech sestrách, Lady Macbeth v Macbethovi, Arkadinová v Rackovi a další role z tohoto ranku. To už jsem pak uvítala zase něžnou a hodnou Constance Bonacieux ve Třech mušketýrech. Smála jsem se, že konečně zase mohu pozvat rodinu do divadla.

Ale jinak já ty protiúkoly samozřejmě miluju. Myslím, že všichni v sobě máme celou škálu barev. Ale protože máme nějakou povahu a nějaké vychování, tak jsme zvyklí malovat jen některými. Na jevišti či před kamerou můžete štětec bezpečně a beztrestně namočit i do těch ostatních. Pak tam nic nezasychá a leckdy je to úžasně zábavné a terapeutické.

Klára Sedláčková-Oltová

Prošla jste mnoha televizními seriály. Jak vnímáte onu seriálovou mašinérii?
Nevadí mi. Natáčení jako takové mě baví, takže brzké ranní vstávání, vzhledem k tomu, že se těším, zvládám dobře. Texty se také učím snadno. Je také rozdíl, když někam jdete třeba jen dva natáčecí dny, takže tak trochu jakoby na návštěvu, nebo když máte roli větší a jste pravidelnou součástí daného projektu. To jste tam pak jako doma, tedy i před kamerou jste uvolněnější, svobodnější, sžitější s filmovým štábem. To je moc fajn pocit. Když je období, kdy nic netočím, chybí mi to. Třeba zrovna teď.

Váš hlas znají fanoušci audioknih, jejich načítáním a vůbec rozhlasovou prací jste celkem vytížená. Kultivujete svůj hlas pod nějakým odborným vedením?
Hlas je pro herce pracovní nástroj a tak by se o něj měl starat. V Divadle v Dlouhé hrajeme Mozartovu Kouzelnou flétnu. Díky pomoci úžasné hlasové pedagožky Pavly Fendrychové dnes dokážu zazpívat operní árii. To bych si nikdy předtím nemyslela. Takže hlasová kultivace pro herce ano – velmi důležitá věc. Ale nejen pro herce, nýbrž pro kohokoli. Vždyť je to vlastně práce s dechem. Je to ozdravná, uvolňující a povznášející činnost. Když jedu z hodiny zpěvu od Pavly, po zbytek dne jsem šťastná.

Co pracovního a soukromého vás čeká v nejbližší době?
Co mě čeká v osobním životě, to netuším. (smích) V divadle mě čeká premiéra hry Valčík náhody. Skvělá hra, dva herci, snový režisér Michal Vajdička a kolega Jan Sklenář. Těším se na to moc, přijďte! Jinak snad další rozhlasové hry, audioknihy, dabing. A chtěla bych zas něco natočit.

  • Nejčtenější

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

19. dubna 2024  17:06,  aktualizováno  17:43

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

24. dubna 2024  11:01

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

21. dubna 2024

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

23. dubna 2024  8:30

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

David Beckham žaluje Marka Wahlberga, žádá přes 8 milionů dolarů

20. dubna 2024  15:11

Bývalý fotbalista David Beckham (48) se s hercem Markem Wahlbergem (52) spřátelil, když se...

Syn se mi kvůli finále Miss 1995 smál, říká starostka Kravař Monika Žídková

26. dubna 2024

Miss České republiky 1995 Monika Žídková (46) zavzpomínala v rozhovoru pro iDNES.cz na devadesátá...

Lanzarote potřebuji jako balanc k hektickému životu v Praze, říká Moravcová

26. dubna 2024

Nikol Moravcová (36) v rozhovoru pro iDNES.cz popsala, proč by nikdy nešla soutěžit do reality show...

Se snoubencem fotbalistou máme syna, ale nežijeme spolu, říká Edwardsová

25. dubna 2024

Britská zpěvačka Perrie Edwardsová (30) prozradila, že nikdy nesdílela domácnost se svým...

Bývalého partnera princezny Beatrice našli mrtvého, nejspíš se předávkoval

25. dubna 2024  14:50

Bývalý partner britské princezny Beatrice (35) Paolo Liuzzo (†41) byl nalezen mrtvý v hotelovém...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...