Jiří Pomeje a Michaela Kuklová

Jiří Pomeje a Michaela Kuklová | foto: Profimedia.cz

Pomeje dostal podmínku, protože přepsal na exmanželku majetek

  • 9
Herec a producent Jiří Pomeje nemá ani po prezidentské amnestii klid. Obvodní soud pro Prahu 2 opět řešil případ s filmem Andělská tvář. Pomeje dostal za pokus o poškození věřitele dvouletý podmíněný trest. Verdikt zatím není pravomocný.

Pomeje podle obžaloby na svoji bývalou ženu, herečku Michaelu Kuklovou, převedl z tehdejšího společného vlastnictví auto a družstevní byt. Peníze za ně přitom měly podle státního zástupce sloužit k uspokojení věřitelů poté, co se Pomeje se svou společností dostal po neúspěchu filmu Andělská tvář do konkurzu.

Pomejemu již dříve soudy pravomocně uložily podmíněný osmnáctiměsíční trest za to, že nesplnil podmínky bezúročné půjčky, kterou mu v roce 2001 poskytl Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie na film Andělská tvář.

Soud mu však tento trest prominul kvůli novoroční amnestii vyhlášené tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

Umělec dostal na film od státního fondu bezúročnou půjčku osm milionů korun. Peníze měl vrátit do 18 měsíců od premiéry, což však neučinil. Podle smlouvy měl v takovém případě poskytnout fondu filmová práva, herec je však převedl na jinou firmu.

Kvůli Andělské tváři se Pomeje zpovídal u soudu již v roce 2007. Čelil obžalobě z podvodu, kterého se měl dopustit při shánění peněz na film. Soud ho však osvobodil.

Film Andělská tvář měl být dalším velkým úspěchem dvojice Zdeněk Troška a Jiří Pomeje, kteří stáli za snímkem Kameňák a jeho dvěma pokračováními. Producent si na nový projekt vypůjčil desítky milionů korun. U diváků ale Andělská tvář propadla.

,