Jana Synková v seriálu Saturnin z roku 1994 a v roce 2021

Jana Synková v seriálu Saturnin z roku 1994 a v roce 2021 | foto: Koláž iDNES.cz

Drbna z Babovřesk i teta Kateřina ze Saturnina. Jana Synková slaví 80

  • 12
Herečka Jana Synková, která dnes 18. dubna slaví osmdesátiny, patří k oporám divadla Studio Ypsilon, prosadila se ale i v televizi a filmu. S Ypsilonkou přešla z Liberce do Prahy, je manželkou zakladatele tohoto divadla Jana Schmida, ve filmu hrála v posledních letech v Babovřeskách či Špindlu 2.

Pochází z rodiny pražského advokáta, po prarodičích z matčiny strany v sobě ale nese umělecké geny – dědeček Richard Josef Menšík a babička Emílie Herrmannová-Menšíková byli významnými osobnostmi Vinohradského divadla ještě před vznikem republiky.

Synková se od dětství věnovala recitaci a navštěvovala dramatický kroužek, po maturitě se na jeden rok stala elévkou mladoboleslavského divadla. Následně začala studovat hereckou výuku na DAMU, studium dokončila v roce 1967. Ještě v průběhu studií prošla experimentálním divadlem Maringotka, po absolutoriu získala angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (1967-1969). Tady si odehrála vedlejší role v moderním i klasickém repertoáru, za zmínku stojí jeji role Evy v Kunderově hře Ptákovina, která měla v Liberci světovou premiéru.

Jana Synková a Jan Schmid (Praha, 3. června 2021)

V roce 1969 přešla Jana Synková do souboru Naivního divadla Liberec, v jehož řadách působí dodnes. Naivní divadlo se později přeměnilo v Ypsilonku a od roku 1978 působí v Praze. Na této originální scéně Synková uplatňuje své komediální vlohy, temperamentní projev a smysl pro grotesku, Ypsilonka v této herečce naopak našla letitou stabilní oporu. Z jejích divadelních rolí stojí za zmínku Král Ubu, Třináct vůní, Dvanáct křesel nebo Rusalka.

Před filmovou kamerou stála Synková poprvé již za studií, kdy hrála v roce 1965 ve studentském filmu FAMU s názvem Motýl. Stejně jako jiné výrazné osobnosti Ypsilonky, tak i Synková začala pracovat pro film a televizi častěji až s příchodem divadla do Prahy.

Jana Synková ve filmu Saturnin (1994)

Svůj typický herecký projev kombinovaný se zapamatovatelnou obrýlenou vizáží uplatnila ve vedlejších postavách četných filmů 70. a 80. let, příležitosti dostala například od Věry Chytilové (Hra o jablko, Kalamita).

Všechny atributy svého charakteristického herectví shrnula Synková v několika velkých rolích devadesátých let, kdy se zařadila mezi oblíbené a vyhledávané herečky střední generace. Hrála v Saturninovi, ve filmu Byl jednou jeden polda a pokračováních, v Babovřeskách 1-3 či ve snímku Chata na prodej.

Synková, která je také autorkou divadelní hry Začarovaný vůl (1995) a psala písňové texty nebo eseje, je od roku 1974 provdaná za kolegu Jana Schmida, mají dvě děti.

12. listopadu 2014

,