Gerard Depardieu (25. června 2018, Brusel)

Gerard Depardieu (25. června 2018, Brusel) | foto: Profimedia.cz

Gérard Depardieu se účastnil oslav výročí KLDR v Pchjongjangu

  • 46
Nejen s Putinem, ale také s Kimem Čong-unem se kamarádí Gérard Depardieu (69). Herec přijel o víkendu do Pchjongjangu, aby se tam účastnil oslav sedmdesátého výročí založení KLDR.

Herce zastavili novináři v lobby hotelu v Pchjongjangu už v pátek večer, ale Depardieu odmítl svou návštěvu v zemi jakkoli komentovat. Není jasné, zda rodák z Marseille přijal Kimovo osobní pozvání, nebo šlo o soukromou návštěvu země. 

Při samotných oslavách bylo herce možno zahlédnout v hledišti spolu s ostatními diváky vojenské přehlídky, která se tentokrát výjimečně obešla bez bez jaderných hlavic a raket.

Depardieu tak jasně podpořil jednoho z největších tyranů dneška, což není velkým překvapením. Herec dlouhodobě podporuje také ruského prezidenta Putina, od něhož získal v roce 2013 osobně ruský pas s občanstvím. 

Depardieu před dvěma lety opět zaútočil na svou vlast. V rozhovoru pro italský deník Corriere della Sera přirovnal svou rodnou zemi k Disneylandu pro cizince obývanému imbecily, kteří vyrábějí víno a smradlavé sýry.

„Není tam už svoboda, lidé jsou manipulováni. Lidé terorizovaní Američany už nevědí, jakým jazykem mají mluvit. Existuje jen deset filmových hvězd a všechny jsou americké. Filmy jsou zaplaveny speciálními efekty. Kinematografie z jiných zemí světa má problém přežít,“ dodal tehdy rozhořčený Depardieu.

Uznávaný herec a vinař ve své rodné zemi aktuálně čelí obvinění ze znásilnění dvaadvacetileté herečky, kterého se měl dopustit na počátku srpna. 

6. ledna 2013